Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinders ervaren hinder van regels, maar omgevingsbelang weegt ook

Om het gebruik van duurzame energiesystemen in de glastuinbouw te bevorderen, is het belangrijk dat tuinders geen belemmeringen ondervinden in wet- en regelgeving of vergunningverlening als ze willen omschakelen naar zo'n energiesysteem. Er dient echter ook een nauwkeurige afweging te worden gemaakt tussen de belangen van de tuinder enerzijds en de belangen van (bijvoorbeeld) omwonenden, drinkwater- of natuurgebieden of andere ondernemers anderzijds. Het LEI, geeft in het rapport Duurzame energie: stroomt het? een overzicht van dit krachtenveld en van de vermeende belemmeringen voor de ondernemer. Tevens worden in het rapport aanbevelingen gedaan voor verbetering.



In het kabinetsprogramma 'Schoon en zuinig, nieuwe energie voor het klimaat' zijn ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor energiebesparing, duurzame energie en de reductie van CO2-emissie. Zowel de wet- en regelgeving als de vergunningverlening zijn hier echter niet voldoende op ingericht. Volgens ondernemers en adviseurs in de glastuinbouw zijn de belangrijkste belemmeringen bij de implementatie van duurzame energiesystemen de lange doorlooptijd van vergunningsprocedures, het gebrek aan transparantie daarbij en het gebrek aan kennis bij vergunningsverleners. Ook wordt het verschil in beleid van gemeentes en provincies als belemmering ervaren evenals het feit dat 'oude' wetgeving en bestemmingsplannen worden gebruikt voor nieuwe technologie. Daarnaast zijn er zorgen over de Milieu-effectrapportage (MER).

Met belangen van omwonenden, andere ondernemers en natuur- en drinkwatergebieden dient uiteraard wel rekening gehouden te worden. Het onderzoek, dat gefinancierd werd door het ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw, heeft zich daarom gericht op oplossingen voor ondernemers waarbij geen verhoogd risico ontstaat voor andere partijen. Geadviseerd wordt om een kenniscentrum in te stellen voor duurzame energiesystemen in de glastuinbouw. Daarnaast is er behoefte aan één loket waar ondernemers terecht kunnen voor al hun vergunningen. Ook moet er meer transparantie komen over de fase waarin het vergunningstraject zich bevindt. De doorlooptijd van vergunningsprocedures zou verkort moeten worden en bestemmingsplannen dienen rekening te houden met nieuwe technologie. In verband met warmte- en koudeopslag in de bodem zouden er ook ondergrondse bestemmingsplannen opgesteld moeten worden.

Bron: LEI
Publicatiedatum: