Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter van den Berg (Agro Energy) vs Wilko Wisse (Lans)

Gas inkopen met een beetje minder emotie

Tholen - 'Telers zouden op veel langere termijn gas moeten inkopen, dan dat ze nu doen', die stelling onderschreef Peter van den Berg van Agro-Energy gisteren tijdens het debat in het House of Technology op de Horti Fair van harte. "Telers hebben te maken met enorme opbrengsten en kosten. Daar tussenin zit een hele smalle marge. De beste manier om het risico te mijden is gespreid in te kopen op lange termijn. Momenteel wachten veel telers veel te lang met inkopen."

Volgens Wilko Wisse van tomatenteeltbedrijf Lans komen er inderdaad misschien teveel emoties bij het inkopen om de hoek kijken. "Misschien hopen we als tuinders nog teveel op het goedkoopste moment. Maar de ontwikkelingen binnen de tuinbouw gaan zo snel, dat een tuinder wel op korte termijn moet denken. Door de hoge energiekosten moeten telers bijvoorbeeld nu hun belichtingsstrategie al omgooien." Wisse zou liever zien dat de gasprijs gelinkt zou worden met de tomatenprijs.

Volgens Peter van den Berg laat de sector zich op deze manier wel heel makkelijk uitspelen tegen de grote gasproducenten en zouden er meer zaken collectief als sector moeten worden gedaan. "We kijken met ons hart nog naar teveel factoren. Mijn beste resultaten heb ik gehaald door iedere maand gedisciplineerd in te kopen. Af en toe een weekje wachten kan geen kwaad, maar nu wordt er veel te lang gewacht!" Volgens Wilko krijg je een collectieve inkoop van de tuinbouw nooit voor elkaar, "maar soms zouden we onze emoties wel iets moeten uitschakelen bij de gasinkoop."