Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drie winnende concepten ‘Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas’ bouwen demokas

Flowdeck van Maurice Kassenbouw start als derde winnende ontwerp met bouw

Op het terrein van de Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk verrijzen een voor een de drie winnende ontwerpen voor een energieproducerende kas. Eerder dit jaar moest een van de winnende ontwerpen zich terug trekken uit de wedstrijd omdat het bedrag van de prijs dat vanuit de Ontwerpwedstrijd beschikbaar werd gesteld niet toereikend bleek om die demo te realiseren. De jury heeft de open gevallen plaats toegekend aan de nummer vier: het Flowdeck Energy System van Climeco Engineering en Maurice Kassenbouw. Voor dit ontwerp zijn de voorbereidingen van de bouw inmiddels gestart. Eerder waren al beloond de ZoWaKas van Wageningen UR en de ZonWindKas van Gakon.

De drie winnaars van de tweede ronde van de Ontwerpwedstrijd zijn beloond met een geldbedrag om een demonstratiekas te bouwen. De technologie kan in de demokassen worden getest en beoordeeld op een teeltoppervlakte van 300 tot 500 m2. Gerda Verburg, minister van LNV, opent in april volgend jaar het Innovatie en Democentrum Kas als Energiebron. De internationale jury van de Ontwerpwedstrijd ‘energieproducerende kas’ staat onder voorzitterschap van Ruud Lubbers.

Drie demokassen

Bij het Flowdeck Energy System van Climeco Engineering/Maurice Kassenbouw stroomt water door kunststof kanaalplaten in het kasdek. Dit water draagt bij aan de verwarming en koeling van de kas. De ZoWaKas van Wageningen UR borduurt voort op de sterke punten van de Energieproducerende Kas in Bergerden en andere semi-gesloten kassen. Belangrijkste kenmerk van de ZonWindKas van Gakon is het kasdek van met water gevulde lamellen die afhankelijk van de lichtintensiteit worden geopend of gesloten voor een efficiënte productie van warmte in kassen met schaduwminnende planten.

Twee praktijkexperimenten

Na afronding van de test- en demoperiode in 2010 volgt de laatste ronde van de Ontwerpwedstrijd. Hierbij krijgen maximaal twee van de drie ontwerpen, na een succesvolle demo, de mogelijkheid om een praktijkexperiment te bouwen.

Programma Kas als Energiebron

Innovatieve ontwerpen van de Ontwerpwedstrijd moeten een bijdrage leveren aan de ambitie van de glastuinbouw voor een aanzienlijke reductie van de CO2-emissie en verminderde afhankelijkheid van fossiele energie voor de glastuinbouw in 2020. Het Programma Kas als Energiebron is het beleids- en uitvoeringsprogramma waarmee deze doelen bereikt moeten worden. Het tuinbouwbedrijfsleven, het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van LNV zijn hiervan trekkers en financiers.

Publicatiedatum: