Dubbel drainagesysteem en teelt in zandbedden

Glastuinbouw Bommelerwaard wil mineralenemissie tot 0 terugdringen

Vermindering van de emissies in de glastuinbouw is van belang bij het verduurzamen van deze productiesystemen. Door praktijknetwerken hopen we te komen tot verbetering in de huidige strategie├źn en het ontwikkelen van best practices. In de afgelopen periode is onder meer met vertegenwoordigers van waterschappen en ondernemers in de Bommelerwaard gesproken over alternatieven om de emissies werkelijk tot 0 terug te dringen.


Drainage op 55 cm diepte gecombineerd met diepe drainage op 90 cm op een zware klei.

Hergebruik van drainagewater is hierbij een optie, maar in de Bommelerwaard is dit maar beperkt mogelijk omdat er kwel optreedt. Een van de oplossingen is het scheiden van het kwelwater en het beregeningsoverschot uit de kasgrond met een zogenaamd dubbel drainagesysteem. Hiervoor is een voorontwerp gemaakt. Zowel telers, uitvoerders als het betreffende waterschap waren positief over dit concept, maar door praktische problemen bij de aanleg en vooral door de kosten is dit systeem waarschijnlijk alleen uitvoerbaar op nieuwe percelen.

Een ander idee biedt meer perspectief, namelijk de teelt in zandbedden. Hierbij wordt een vloeistofdichte laag op de kasgrond aangebracht met daarop substraat (zand) dat voorzien wordt van een drainopvangsysteem. Hiermee is hergebruik en daarmee volledig water-emissieloze teelt mogelijk. Op dit concept is enthousiast gereageerd door zowel de waterschappen als telers. De komende tijd wordt het concept uitgewerkt tot een concreet plan.

Voor meer informatie:
Wim Voogt
Wageningen UR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven