Paprikateler Kees van Tuijl uit Zaltbommel:

"Mobiel groeilicht in paprika's niet rendabel te rekenen"

Tholen – "Je moet verder." Die zin hoor ik regelmatig uit de mond van paprikateler Kees van Tuijl, die samen met zijn vader Toon in Zaltbommel een paprikakwekerij runt. Het valt anno 2008 dan ook niet mee om paprikateler te zijn. "De prijzen zijn slecht en alle kosten worden hoger. Als de gasprijs volgend jaar richting de 40 cent gaat, weet ik niet waar het heen moet. Het telen is leuk, maar al die dingen die erbij komen maken het wel moeilijk."


Kees van Tuijl

In het - 6,2 hectare tellende – kassencomplex van de firma Van Tuyl worden tm3-resistente, rode paprikarassen geteeld. "Vorig jaar heeft de Plantenziektenkundige Dienst het paprikamozaïekvirus in onze paprika's vastgesteld. "We hebben wel het einde van de teelt kunnen halen, maar om die reden telen we nu virusresistente rassen", vertelt Kees. De teler is aangesloten bij Veiling Zaltbommel, waar de paprika's via Versdirect.nl aan de exporteurs worden geleverd. De samenwerking met Veiling Zaltbommel noemt Kees 'buitengewoon'.


TM3-resistente rassen

Om de hoge energiekosten te drukken, heeft Firma van Tuyl een wkk met een vermogen van 750 kW en sinds de nieuwbouw in 2006 nog een wkk van 2MW in eigen beheer staan. Daarnaast hielden de telers in 2001 een proef met mobiele belichting voor de start van het seizoen. "Je wilt toch eens wat anders proberen en niet achter de rest aanhobbelen, maar de proeven hebben niet gebracht wat we ervan gehoopt hadden. De prijzen zijn in het begin van het seizoen gewoon te laag en dan is belichting met de hoge elektriciteitsprijzen niet rendabel te rekenen."


Mobiel groeilicht

Momenteel neemt de aanvoer van de paprika's behoorlijk af. "We gaan door tot ze eraf zijn", vertelt Kees. Hoelang er nog op de huidige locatie aan de Nieuwe Tijningen paprika's worden geteeld is echter de vraag. "Alle buren – allen met een kleiner areaal – zijn al opgekocht", vertelt Kees. "Dat we op de schop gaan is een ding dat zeker is, maar wanneer weet geen mens. Daar kun je niet op wachten. Je moet verder!"


Het sorteren vindt in eigen huis plaats

Voor meer informatie:
Kees van Tuijl
Van Tuijl Paprika
Nieuwe Tijningen 115
5301 DA Zaltbommel
Tel: 0418-561323
Fax: 0418-561262

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven