Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanscherping toelatingsbeleid gewasbescherming zet toekomst teelten op het spel

Een extra aanscherping in het voorgenomen Europese toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen zet de toekomst van een groot aantal teelten in Nederland en België op het spel. Het is van groot belang dat het Europees Parlement aanscherping heroverweegt, schrijven LTO en de Belgische Boerenbond in een brandbrief.

Nieuwe gewasbeschermingsmiddelen dreigen bij een aanvraag tot toelating alleen te worden beoordeeld op hun algemene toxicologische eigenschappen. De nu nog gebruikelijke risicobeoordeling wordt in het voorstel achterwege gelaten. ,,Deze opzet brengt rendabele teelten en een veilig, gezond en betaalbaar voedselpakket van eigen bodem in gevaar’’, waarschuwen de organisaties aan de vooravond van de behandeling van een nieuwe gewasbeschermingsverordening.

Als de plannen niet worden aangepast, valt een groot aantal toepassingen af, zeggen LTO en de Belgische Boerenbond. Belangrijke gewassen als zaaiui, komkommer, tomaat, tulp, roos en sierheesters kunnen niet meer rendabel worden geteeld. Bij komkommer dreigt ook de biologische teelt moeilijk te worden.
De organisaties baseren zich op een wetenschappelijke analyse van het nieuwe EU-beleid. LTO heeft deze analyse met steun van plantaardige productschappen laten uitvoeren door Wageningen UR.

LTO en Boerenbond willen voorkomen dat teelten zich verplaatsen naar landen waar het niveau aan milieubescherming en voedselveiligheid een stuk lager ligt. Daarom moeten bestaande onmisbare stoffen die niet aan de nieuwe toelatingscriteria voldoen, respijt krijgen totdat er vervangende middelen op de markt zijn. Daarnaast moet er een Europees fonds komen waaruit onrendabele onderzoekskosten voor toepassingen in kleinere teelten worden gedekt. Ook moet het systeem van voorlopige toelatingen worden gehandhaafd. Hierdoor komen innovatieve gewasbeschermingsmiddelen sneller beschikbaar.

Tenslotte gaan de organisaties ervan uit dat EU-lidstaten zelf kunnen blijven beslissen over het al dan niet instellen van spuitvrije zones langs waterlopen. Een algemeen Europees voorschrift hierover zien zij niet zitten. Voor zover er risico’s zijn voor de omgeving wordt daar in het toelatingsbeleid al voldoende rekening mee gehouden. Het Europees Parlement debatteert hier deze week over.

Bron: Nieuwe Oogst
Publicatiedatum: