Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Resultaten rassenonderzoek paprika geel en rood beschikbaar

Kleine verschillen tussen rode en gele paprikarassen

In het teeltseizoen 2007-2008 is er door het Productschap Tuinbouw een rassenonderzoek voor rode en gele paprika gefinancierd. Dit is uitgevoerd door WUR glastuinbouw in samenwerking met veredelaars en ondernemers. Voor zowel rood als geel werden drie nieuwe rassen beproefd. In een boekje kunt u alles terugvinden over de resultaten van het onderzoek.

Gele paprika's: Nieuwkomers in de gaten houden

In 2008 is er rassenonderzoek uitgevoerd bij geel te oogsten paprika’s. Het onderzoek was een gezamenlijk project van de veredelingsbedrijven De Ruiter Seeds, Enza, Rijk Zwaan, Seminis, Syngenta Seeds en paprikatelers en werd gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Op een vijftal praktijkbedrijven werden drie nieuwe rassen (waarvan er inmiddels één is teruggetrokken) en het vergelijkingsras Derby in hele paden uitgeplant. Zo kon ook door de proefnemers de arbeidsbehoefte in kaart worden gebracht. De zaaidata van de bedrijven liepen uiteen van 15 tot 31 oktober. Naast de productie en gewaswaarnemingen zijn een aantal keren de vruchten op kwaliteitsaspecten beoordeeld.

Door Wageningen UR Glastuinbouw is houdbaarheid en smaakonderzoek verricht. De vruchten zijn door tweemaal geproefd, eenmaal door een consumentenpanel van circa 35 personen en eenmaal door een expertpanel. De uitkomst was als volgt: het smaak niveau van alle rassen ligt vrij laag en de verschillen tussen de rassen zijn klein. De overige uitkomsten van het onderzoek staan in de rasbeschrijvingen en de tabellen.

Klik hier voor het vervolg over het rassenonderzoek met de gele paprika's

Rode paprika's: Nieuwkomers het proberen waard

Voor het seizoen 2008 werden voor het gezamenlijk rassenonderzoek een drietal rassen aangemeld om naast het vergelijkingsras Spider te worden beproefd. De veredelingsbedrijven De Ruiter Seeds, Enza, Rijk Zwaan, Seminis, Syngenta Seeds steunden dit onderzoek en de financiering kwam van het Productschap Tuinbouw. De proeven waarvan de zaaidata uiteen liepen van 15 tot 30 oktober bevonden zich op vijf praktijkbedrijven. Om een goede indruk van de gewassen te krijgen werden per ras hele paden geplant.

De telers namen de productie en gewaswaarnemingen voor hun rekening. Daarnaast zijn door het seizoen heen de vruchten van verschillende proeven beoordeeld. Wageningen UR Glastuinbouw verzorgde de houdbaarheidsproeven en het smaakonderzoek met behulp van een consumenten+ en expertpanel. De smaakcijfers zijn niet in de tabel opgenomen; gemeld kan worden dat het smaakniveau vrij laag lag en de verschillen tussen de rassen klein zijn.

Klik hier voor het vervolg over het rassenonderzoek met de rode paprika's
Publicatiedatum: