Gele paprika's: Nieuwkomers in de gaten houden
In 2008 is er rassenonderzoek uitgevoerd bij geel te oogsten paprika’s. Het onderzoek was een gezamenlijk project van de veredelingsbedrijven De Ruiter Seeds, Enza, Rijk Zwaan, Seminis, Syngenta Seeds en paprikatelers en werd gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Op een vijftal praktijkbedrijven werden drie nieuwe rassen (waarvan er inmiddels één is teruggetrokken) en het vergelijkingsras Derby in hele paden uitgeplant. Zo kon ook door de proefnemers de arbeidsbehoefte in kaart worden gebracht. De zaaidata van de bedrijven liepen uiteen van 15 tot 31 oktober. Naast de productie en gewaswaarnemingen zijn een aantal keren de vruchten op kwaliteitsaspecten beoordeeld.Door Wageningen UR Glastuinbouw is houdbaarheid en smaakonderzoek verricht. De vruchten zijn door tweemaal geproefd, eenmaal door een consumentenpanel van circa 35 personen en eenmaal door een expertpanel. De uitkomst was als volgt: het smaak niveau van alle rassen ligt vrij laag en de verschillen tussen de rassen zijn klein. De overige uitkomsten van het onderzoek staan in de rasbeschrijvingen en de tabellen.
Klik hier voor het vervolg over het rassenonderzoek met de gele paprika's
Rode paprika's: Nieuwkomers het proberen waard
Voor het seizoen 2008 werden voor het gezamenlijk rassenonderzoek een drietal rassen aangemeld om naast het vergelijkingsras Spider te worden beproefd. De veredelingsbedrijven De Ruiter Seeds, Enza, Rijk Zwaan, Seminis, Syngenta Seeds steunden dit onderzoek en de financiering kwam van het Productschap Tuinbouw. De proeven waarvan de zaaidata uiteen liepen van 15 tot 30 oktober bevonden zich op vijf praktijkbedrijven. Om een goede indruk van de gewassen te krijgen werden per ras hele paden geplant.
De telers namen de productie en gewaswaarnemingen voor hun rekening. Daarnaast zijn door het seizoen heen de vruchten van verschillende proeven beoordeeld. Wageningen UR Glastuinbouw verzorgde de houdbaarheidsproeven en het smaakonderzoek met behulp van een consumenten+ en expertpanel. De smaakcijfers zijn niet in de tabel opgenomen; gemeld kan worden dat het smaakniveau vrij laag lag en de verschillen tussen de rassen klein zijn.
Klik hier voor het vervolg over het rassenonderzoek met de rode paprika's