Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Thijs Joosten: "Mogelijkheden sorteermachine groter dan wij toepassen"

Nieuwe sorteermachine van Greefa haalt capaciteit van 10 ton per uur

Tholen – Bijna een jaar wordt er nu gewerkt op de nieuwe paprikakwekerij van Thijs en René Joosten in Someren. Hoewel de broers niet geïnteresseerd zijn in de allernieuwste snufjes – "laat anderen het wiel maar uitvinden" – heeft machineleverancier Greefa onlangs een moderne 6-lijnssorteermachine geïnstalleerd van ongekend grote capaciteit. De machine is door iedereen eenvoudig te bedienen en beperkt het overgewicht bij het vullen van de kratten tot een absoluut minimum", vertelt Thijs Joosten.



Joosten kreeg 4 jaar geleden de mogelijkheid om het areaal in Someren te kopen, maar door bezwaren van twee buurtbewoners liep de bouw 2 jaar vertraging op. De Raad van State stelde de paprikatelers echter in het gelijk en daardoor kon met kerst 2006 de bouw van de kas van start gaan. In november 2007 werd de nieuwe kas in Someren in gebruik genomen. "Voorheen teelden we met mijn vader en oom in Heusden, maar dat areaal van 4,5 hectare werd met vier personen te klein", vertelt Thijs. "Daarom hebben we 23 hectare grond gekocht. Nu telen we rode paprika's op een areaal van 8,5 hectare en kunnen we nog zo'n blok neerzetten."



Dat de 'paprikaliefde' in de genen zit, blijkt wel bij de familie Joosten. "Opa is in Heusden met een areaal van anderhalve hectare gestart. Mijn vader en oom hebben het bedrijf uitgebouwd naar 4,5 hectare, nu zijn wij aan het bouwen en is de vierde generatie al niet meer uit de kas weg te slaan", lacht Thijs. Hij noemt de keuze voor schaalvergroting logisch. "Hoe groter, hoe lager de kostprijs. Je moet gewoon meedoen!" Om die reden werd de oude sorteerlijn – een 2-lijner 'Greef' met 9 uitgangen - op het ouderlijk bedrijf dan ook verruild voor een moderne machine met 6 lijnen en 26 uitgangen.



Ook bij de vaders van Thijs en René kwam Greefa al over de vloer. "Ik denk dat jullie al tientallen jaren klant bij ons zijn", rekent Otto. De keuze voor de voor de sorteermachine van de leverancier uit Tricht was dan ook geen verrassing. "We kunnen goed met Greefa samenwerken en hebben de machine dan ook deels op goed vertrouwen gekocht", vertelt Thijs. Volgens de teler is een sorteermachine met deze capaciteit toch wel een must voor de huidige bedrijfsgrootte. "Bij bedrijven boven de 10 hectare wordt een 4-lijner toch krap."


Thijs Joosten en Otto Klop van Greefa

Volgens Otto Klop heeft Greefa bij de ontwikkeling van de sorteermachine het meest ingestoken op flexibiliteit, behandeling van de vrucht over de machine heen, capaciteit en werkgemak. "We proberen in te steken op slimme dingen. "De capaciteitsverhoging van deze machine is werkelijk uniek. Hier kunnen wel 10 ton paprika's per uur worden gedraaid. Daarbij maakt de machine zelf de meest optimale combinatie voor het gewicht in de kratten en dat is pure winst voor de teler!"



"Ik ben erg te spreken over het gebruikersgemak van deze machine. Iedereen kan achter de machine staan. Die aanpassing is me 100% meegevallen. Daarbij is het ten opzichte van andere machines een stille machine", vertelt Thijs Joosten. "Afhankelijk van de kwaliteit van de paprika, kunnen we de sorteermachine met een druk op de knop instellen op handmatig, half-automatisch of volledig automatisch. Zo hoeven we geen ingewikkelde handelingen uit te voeren als we aan het begin of het einde van het seizoen met mindere paprika's zitten. Deze kunnen nu eenvoudig ook handmatig worden gesorteerd."



Voor meer informatie:
Otto Klop
Greefa
Langstraat 12
4196 JB Tricht
Tel: 0345-578100
Fax: 0345-578200
www.greefa.nl

Thijs Joosten
Joosten Beheer
Ploegstraat 50
5712 RL Someren