Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PPO onderzoekt pH-grenzen kweekblok steenwol en perliet

Zowel in laboratoriumproeven als in praktijkopstellingen wordt het pH gedrag van opkweekblokken van steenwol en perliet bestudeert. Daarnaast wordt gekeken naar parameters die van invloed zijn op het pH gedrag zoals vochtgehalte in relatie met gasuitwisseling, samenstelling voedingsoplossing , plantgroei, algengroei en microbiologische activiteit. Uiteindelijk wil men een methode ontwikkeld hebben voor het betrouwbaar meten van de oplossnelheid en oplosvermogen van aangeleverde blokken als maat voor de hoogte van de pH en de duur van een pH opdrijvend effect. Daarnaast verwacht men een indruk te krijgen van de gebruikelijke spreiding binnen partijen en de spreiding tussen partijen alsmede een correlatie tussen groei en pH voor de opkweek van tomaat en paprika.

Voortgang/resultaten

Materialen als steenwol en perliet hebben een pH verhogend effect. Plantenkwekers en substraatproducenten besloten gezamenlijk een controle meetmethode te laten ontwikkelen en in de praktijk de invloed van factoren op de pH balans op te stellen/ Er is nu een robuuste methode voor het meten van het pH-bufferend vermogen van opkweekpotten. Er is een pH balans methode waarmee de pH invloed van plantengroei, microbiële activiteit, substraatpot, buffer, neerslag, bicarbonaat, nitraat, ammonium en watergehalte kunnen worden onderscheiden. De plantengroei verloopt ongestoord bij pH waarden onder pH 7.0 maar boven een pH van 6.5 kan denitrificatie een zelfstandig verlopend pH opdrijvend proces worden.

Voor meer informatie:
j.klap@tuinbouw.nl
PPO Glastuinbouw
Publicatiedatum: