Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
267.000 euro voor imagocampagne 'Groen Werkt' in 2009

PT maakt zich sterk voor arbeidsmarkt in glastuinbouw

De Sociaal-Economische Commissie van het Productschap Tuinbouw (PT) heeft in de vergadering van 25 september 2008 de volgende besluiten genomen: Het zogenoemde leeftijdsfasebewust personeelsbeleid moet de mogelijkheden vergroten voor werknemers in de tuinbouw en groene sector om in alle levensfasen gezond en prettig hun werk te doen. Om dit beleid te stimuleren onder werknemers en werkgevers wordt volgend jaar een studiedag georganiseerd. De Sociaal-Economische Commissie trok hiervoor 2500 euro uit.

Imagocampagne Groen Werkt

Het doel van de imagocampagne Groen Werkt is om jongeren te interesseren voor een studie en carrière in de tuinbouw en/of groene sector. Dat gebeurt op onder andere basisscholen, waarbij kinderen uit groep 7 en 8 spelenderwijs kennis maken met alle facetten van de tuinbouw en (groot) groen. Ook voor jongeren van het VMBO is specifiek lesmateriaal ontwikkeld. De imagocampagne loopt al een aantal jaren en de Sociaal-Economische Commissie wil de resultaten over 2008 evalueren. De subsidieaanvraag van 267.000 euro voor Groen Werkt voor 2009 werd door de commissie gereserveerd.Onderwijs en scholing

Voor het vergroten van de instroom van goed gekwalificeerde medewerkers is een krachtige en herkenbare aansturing nodig door het bedrijfsleven in de tuinbouw en de groene sector. Ook de scholingsmogelijkheden voor medewerkers en ondernemers kunnen verbeterd worden. Veel partijen zijn actief op dit gebied. Ze doen allemaal nuttig werk maar er is dikwijls geen of onvoldoende afstemming. Om deze zaken te stroomlijnen is een werkverband ingesteld met daarin Greenport(s) Nederland, LTO Nederland, Stichting Innovatie Flowers & Food en Productschap Tuinbouw. Ter dekking van de kosten met de organisatie en houden van een bijeenkomst reserveerde de Sociaal-Economische Commissie 10.000 euro.
 

Leren en werken

Via het project 'leren en werken' kunnen werknemers op basis van hun werkervaring certificaten verwerven voor een diploma. Ze hoeven hiervoor niet naar school, maar de leraar komt naar het bedrijf en die bepaalt of de werknemer voldoende kennis en vaardigheden in huis heeft voor een certificaat. In het zuiden van Nederland loopt dit project goed, maar in het westen stroef. De Sociaal-Economische commissie stelde 22.000 euro beschikbaar en reserveerde nog eens 22.000 euro voor 2009 om 'leren en werken' verder te stimuleren.

Samenwerking arbeidsinformatie

In de praktijk is het moeilijk om bij verschillende partijen de juiste informatie over de arbeidsmarkt in de tuinbouw en groene sector te verzamelen en met elkaar in verband te brengen. Soms waren de gebruikte bronnen niet dezelfde waardoor de gegevens niet overeenstemden. Medewerkers van de drie belangrijkste organisaties op dit terrein, Aequor, Actor/Colland en PT, hebben het initiatief genomen om meer samen te werken en de gegevens met elkaar af te stemmen. Als proef gaan de drie organisaties overzichten met arbeidsmarktinformatie samen stellen voor de sectoren hoveniers, glastuinbouw en bloemendetailhandel. De Sociaal-Economische Commissie juicht dit initiatief toe.

Bron: PT Digitaal Sociaal-Economische Commissie, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: