Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatentelers Frank Steegh, Johan de Backer en Arno Verbocht:

Emperador levert positieve bijdrage

Het blijkt een goede combinatie te zijn: Capricia RZ en Emperador RZ. We vroegen de telers Frank Steegh, Johan De Backer en Arno Verbocht halverwege het seizoen naar hun ervaringen. En wat blijkt? De onderstam werkt goed op de vruchten van Capricia, geeft voldoende power in de zomer en levert een positieve bijdrage aan de productie.


Frank Steegh: "Het gewas heeft power"

Frank en Peter Steegh uit Belfeld telen op 49.000 m2 voor het eerst Capricia op Emperador, met een 1-op-1 enting. Daarvoor teelden ze Bonaparte RZ op Maxifort. Waarom de keuze voor deze nieuwe combinatie? Frank Steegh: "Vorig jaar hadden we onder meer een proefrij met Capricia op Emperador en Capricia op Maxifort. We hebben de productie bijgehouden en Capricia in combinatie met Emperador lag ruim een kilo voor op de combinatie Capricia-Maxifort. Waar dat in zat? Ook in de moeilijker periode in mei en juni, toen het gewas vol belast was, bleef het gemakkelijker doorgaan. Het blad bleef gestrekt en had iets meer power. Voordeel is bovendien dat je minder snel last van ziektes hebt."

Vruchtgewicht

Een ander voordeel van de nieuwe combinatie is het vruchtgewicht. Frank Steegh: "We halen een gemiddeld vruchtgewicht van 107-108 gram, terwijl we vorig jaar op 103 gram zaten. De onderstam lijkt goed op de vrucht te werken." De broers Steegh hebben de naam erg generatief en schraal te telen. "We doseren veel CO2, hanteren een hoge bemesting en maken veel dag/ nachtverschil. De combinatie Capricia-
Emperador is zo groeikrachtig, dat we dit jaar zelfs een paar blaadjes moesten plukken. Dat is voor ons uniek. Qua productie zijn we erg tevreden: we liggen ruim 1 kilo voor op twee jaar geleden en het gewas groeit mooi door."


Johan de Backer: "Ik wil groeikracht tot het einde"

Groeikracht nodig

Johan De Backer uit het Belgische Koninghooikt stapte dit jaar op zijn hele bedrijf over op Emperador, zowel voor 33.000 m2 Capricia als de 28.000 m2 losse tomaat. Zijn planten zijn 1-op-1 geënt en rond half januari geplant. "Het verschil wordt vooral in het tweede deel van het seizoen gemaakt. Omdat ik tot Kerstmis door
wil telen, wil ik een onderstam die voldoende kracht heeft tot het einde. De eerste reden om voor Emperador te kiezen waren de goede uitslagen op de proeftuinen in België. Bij trostomatenrassen kwam er een duidelijke meeropbrengst uit van ruim 2 kilo. Een tweede reden om voor deze onderstam te kiezen was dat pepino mozaïekproblemen op de vrucht bij Emperador minder sterk naar voren komen."


Arno Verbocht: "Emperador werkt goed op de vrucht"

Snel en uniform

Arno Verbocht uit Heerle teelt op 40.000 m2 Capricia op Emperador, die zijn geënt en getopt op de lobbladeren. "Toen Emperador bij de plantenkweker stond, zag ik al dat het een heel snelle onderstam was. De opkomst was snel en uniform. Deze snelheid zie ik ook terug in mijn kas. Het gewas is minder ziektegevoelig, omdat het heel sterk is. Capricia in combinatie met Emperador heeft ontzettend veel groeikracht en een erg lange adem. Je moet de combinatie zeker niet te zacht aanpakken. Emperador lijkt daarnaast goed op de vrucht te werken, zeker als ik dat vergelijk met Maxifort. Emperador combineert goed met Capricia. Ik verwacht nog veel van Emperador."

Bron: Seeds & Services Onderstammen, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: