Philip Immerzeel van Ludvig Svensson:

"Gebruik van dubbel scherm zal vlucht nemen"

Tholen - Maandag 29 september informeerde Ludvig Svensson in 'De Olifant' in Rhoon 80 installatiebedrijven over de effecten van scherming op klimaatbeheersing. De gastsprekers Bram Hanemayer, voorzitter van OVTO en Arie de Gelder van WUR belichtten de rentabiliteit van de WKK en de klimaatsfactoren bij gebruik van dubbele schermen in de groenteteelt.


Philip Immerzeel van Svensson

In vrijwel alle kassen voor de teelt van groentengewassen is tegenwoordig een energiebesparend scherm aanwezig. Bij nieuwbouw wordt steeds een energiescherm geïnstalleerd. Ook in bestaande kassen is in 9 van de 10 gevallen intussen zo’n scherm aangebracht. Energieschermen zijn bij uitstek geschikt om de verwarmingskosten te drukken en zodoende de sterk gestegen gasprijzen het hoofd te bieden.

Een ontwikkeling van wat recentere datum is het gebruik van twee energieschermen boven elkaar op een apart dradenbed. Reden hiervan is om extra energie te besparen en om het klimaat in zomer en winter beter te kunnen aansturen. Met name in de paprikateelt zijn er diverse telers die hier positieve ervaringen mee hebben opgedaan. Ook komkommer- en tomatentelers denken na over zo’n systeem.
Hoeveel energie kan er extra bespaard worden met een tweede scherm?

Samengevat staan de resultaten van deze berekening in onderstaande tabel

Energiebesparing door dubbel scherm
Tomaat
Komkommer
Paprika

4,5 m36,2 m35,7 m3

Een tweede scherm is bespaart energie, vooral in de teelt van paprika en komkommer.

Bij de jaarrond tomatenteelt, gaat de belichting bij enkele bedrijven uit om energie te sparen. Daarmee hebben ze niet meer het warmte-effect van de lampen. Philip Immerzeel: "Er komen nu al opdrachten bij onze klanten binnen om bij dat soort bedrijven vast folie te gaan trekken; dat vaste scherm moet begin februari, met nog een koude periode tegemoet, meestal al verwijderd worden. Een beter rendement, is een tweede beweegbare installatie met duurzaam scherm. Daar is dus zeker een voordeel te behalen."

Voor meer informatie:
Philip Immerzeel
Ludvig Svensson
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
Tel: 0181-392666
Fax: 0181-392662
www.ludvigsvensson.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven