Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samen werken aan het realiseren van energiegrids

Warmtelevering door kassen aan woningen komt steeds dichterbij

Er lijkt in Nederland een groot momentum te ontstaan om kassen in te zetten als duurzame warmtebron voor woningen en bedrijfsgebouwen. Wageningen UR Glastuinbouw onderzoekt de achterliggende processen die een rol spelen bij het realiseren van zulke combinaties, die technisch en economisch uit kunnen, maar desondanks maar moeizaam van de grond komen.



Wageningen UR Glastuinbouw speelt hierin een actieve rol en is deze zomer intensief betrokken geraakt bij ontwikkelingsgebieden in enkele gemeenten. Naar aanleiding van een netwerkdag zijn locale telers, een projectontwikkelaar, een gemeente en een woningcorporatie met elkaar in contact gebracht en aan elkaar voorgesteld. Vervolgens is gezamenlijk gesproken over mogelijke energiescenario’s voor het uitwisseling van warmte in dit specifieke gebied. De partijen zoeken duurzame energievoorziening, en willen kijken of dat in samenwerking te bereiken is. De telers waren zeer geïnteresseerd in nieuwe kansen op energiegebied zo dicht bij huis, maar in het gesprek bleek dat warmtelevering primair vanuit de WKK geen optie was.

Het energieconcept dat de voorkeur genoot bij de projectontwikkelaar, woningcorporatie en gemeente is de koppeling van de woonwijk aan een semi-gesloten kas, met warmte/koude opslag. In de komende tijd zullen experts vanuit de glastuinbouw en vanuit de woningbouw de koppen bij elkaar steken om de haalbaarheid van dit energieconcept te bepalen.

Bron: Syscope
Publicatiedatum: