Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bonaparte al 6 jaar keizer

In het segment tros midden bestaat in veel landen nog geen ras dat productiever is dan Bonaparte RZ. Telers uit heel Europa kiezen dan ook al 6 jaar enthousiast voor deze tomaat. Elk land stelt zijn eigen specifieke eisen aan het eindproduct. Een eenduidige teeltmethodiek is er dan ook niet. Enkele algemene tips.

In België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Polen, maar ook in landen als Turkije wordt Bonaparte geteeld. En niet alleen als trostomaat. Ook voor het losse segment gebruiken telers dit ras. De ronde vorm en goede smaak staan daarbij centraal. En voor welke markt de tuinders ook telen, één wens blijft altijd hetzelfde: ze willen een hoge productie.



De beste kopafstand in de zomer is 45 centimeter in oude kassen, 40 centimeter in vrij moderne kassen en 37 centimeter in nieuwe kassen met een hogere CO2-gift. In gebieden waar geteeld wordt op sterke groene delen, streven telers naar een voldoende sterke kop het hele jaar door. Het resultaat van deze actie is een sterkere tros met grotere en langer houdbare groene delen.

Ook gaan deze telers in april iets langer door met beugelen en starten vroeger hiermee in augustus. Regelmatig een blaadje wegnemen in de kop is aan te raden. Met meer licht op de trossen blijven deze goed sterk. Waar de groene delen van minder belang zijn, wordt veel scherper in de kop geteeld. Met een meer open gewas en hogere productie tot gevolg. Maar pas op, Bonaparte is soms wat gevoeliger voor bladrandjes.

Omdat de eerste tros bijna altijd 1 of 2 bladeren hoger zit dan bij de andere rassen, start de oogst een paar dagen later. Maar begin mei staat Bonaparte qua productie zeker bovenaan.

Bron: Seeds & Services Tomaat, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: