Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe toets voor opsporing wortelknobbelbacterie in grond

Het Groningse bedrijf Bioclear heeft in samenwerking met Naktuinbouw en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw een betrouwbare toets ontwikkeld, waarmee kan worden vastgesteld of de schadelijke bacterie Agrobacterium tumefaciens in grond aanwezig is. De bacterie kan bij veel tuinbouwgewassen knobbels veroorzaken. Een groot nadeel is dat besmetting in de praktijk vaak pas bij de oogst van het gewas, wanneer er symptomen zichtbaar zijn, kan worden vastgesteld. Bovendien is de bacterie lastig te bestrijden. Daarom is het belangrijk de mogelijke aanwezigheid in een perceel vroegtijdig vast te stellen. Deze toets toont aan in hoeverre er sprake is van een besmetting in een perceel voordat geplant wordt. Met deze kennis kan een kweker beslissen om een ander perceel te kiezen of om een minder gevoelig gewas te kweken.

Naktuinbouw voert de toets uit en de monstername kan gecombineerd worden met die voor aaltjes. De toets is ook geschikt voor het aantonen van Agrobacterium tumefaciensin water en plantmateriaal. In de nieuw verschenen factsheet vindt u alle informatie.

Klik hier voor meer informatie over het project
Publicatiedatum: