Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hommels als stofzuiger van paprikastuifmeel

Stuifmeel van paprika veroorzaakt bij telers en hun medewerkers veel allergische klachten, zoals jeuk, niezen en loopneuzen. Zelfs een verminderde longfunctie. Door de inzet van honingbijen in de kas zijn medewerkers verminderd blootgesteld aan het stuifmeel en hebben minder klachten. Uit een recente studie van onderzoekers van Bijen@wur van de Plant Sciences Group blijkt dat ook hommels kunnen worden ingezet om de hoeveelheid stuifmeel in paprikabloemen in kassen te verminderen. Het weghalen van stuifmeel gaat met hommels zelfs beter dan met honingbijen. Hommels hebben het voordeel dat ze het hele jaar op bestelling zijn te leveren. Bovendien bestaat bij de kwekers en medewerkers de indruk dat hommels vriendelijker zijn.

Het onderzoek, dat is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV, is uitgevoerd op het paprikabedrijf 4Evergreen in Steenbergen. Het resultaat is dat in een paprikakas hommels zeker niet onderdoen voor honingbijen. Met tien hommelvolken per hectare bleek voortdurend minimaal 80% van de bloemen van stuifmeel ontdaan te zijn. Deze 80% was tevoren als ondergrens gesteld voor een effectieve toepassing. Eventueel vervolgonderzoek naar de allergieklachten kan met hommels worden uitgevoerd. De dichtheid moet tien volken per hectare zijn.

Bron: Nieuwsbrief Plant Sciences Group
Publicatiedatum: