André van Zeijl heeft Success in Brabant

Op een warme zomermiddag in augustus bezocht NewSeeds het Brabantse bedrijf van André van Zeijl. Het is net voor drie uur en het is opvallend rustig in de verpakkingshal. Alle tomaten zijn al afgewogen en staan klaar voor transport. André lacht als we hem ernaar vragen. "Ja, het gaat als een speer. Ik knip deze week (week 32, red.) 3,2 kilo per vierkante meter en ik ben elke dag netjes op tijd klaar. Ik ben met tien man aan het oogsten, met twee man aan het wegen en één medewerker verzorgt de interne logistiek. We hebben een goede ploeg mensen, automatisering in de schuur én kwalitatief een goed ras. Deze combinatie maakt het mogelijk om hoge oogst- en weegnormen te realiseren."

Eigenlijk zou voor teeltseizoen 2008 maar een kleine oppervlakte van het ras Success bij André komen te staan. De bedoeling was om één tralie als proef te zetten. Maar omdat het plantmateriaal van het hoofdras vernietigd werd wegens quarantainemaatregelen bij de plantenkweker, moest André opnieuw zaaien en koos toen voor Success als de standaard. "Vandaar ook die late zaaidatum, want normaal gesproken plant ik altijd in week 1", aldus de teler.


André van Zeijl en teeltadviseur Joop Verhoeven bekijken het gewas

Zo gezond als een vis

In de kantine vragen we André naar het verloop van de teelt. "Wegens die late plantdatum ben ik gestart met hoge etmalen van 23°C de eerste drie weken. Dat had Success ook nodig, want het is een sterke groeier zolang er nog geen plantbelasting op zit. Het resultaat was dat ik wel wat steektrossen gekregen heb, die makkelijk knikten. En dat gaat weer ten koste van het vruchtgewicht.

Verder was ik blij dat we in mei een maand hadden met generatieve buitenomstandigheden: veel licht, oostenwind en lage buitentemperaturen. Daardoor ging Success mooi op zijn vrucht staan, want ik merkte dat mijn eindafstand van drieëndertig centimeter eigenlijk te nauw was voor dit ras. Ik vond Success bij mij te makkelijk groeien, ondanks dat we wekelijks een blaadje uit de kop gehaald hebben. Bij collega-Success-telers zag ik hogere vruchtgewichten bij een eindafstand van 37 centimeter (3,3 stengels per vierkante meter) en ruimer. Vandaar dat ik in week 24 enkele stengels gekopt heb, zodat mijn huidige eindafstand 41 centimeter (3,0 stengels per vierkante meter) is.

De laatste trossen van die gekopte stengel worden in week 33 geknipt, zodat half augustus de verdeling van de overige koppen weer ideaal is om lang door te kunnen gaan. De planning is om in week 1 de laatste tomaten te leveren. En dat gaat ook lukken, want mijn gewas is zo gezond als een vis. Gelukkig is Success erg sterk tegen botrytis en blijft het goed zetten onder wisselende weersomstandigheden.Weinig te klagen

Drie weken na het terugkoppen van die stengels merkte ik al het verschil. Mijn vruchtgewicht steeg van 130 gram naar 150 gram. Gemiddeld heb ik vanaf juli
drieëndertig à vierendertig vruchten nodig om een doos van vijf kilo te vullen. Eigenlijk gaat de teelt, ondanks de late planting, boven verwachting. Tot en met week 32 heb ik 33,5 kilo per vierkante meter weg met een goede kwaliteit. Ik heb nog niet één negatieve opmerking van de keurmeesters gehoord." Tot slot willen we graag weten wat André komend seizoen anders zal doen in zijn Success-teelt. André: "Ik wil planten in week 3 à 4. Mijn plantafstand blijft hetzelfde, alleen wordt
mijn eindafstand niet 33 centimeter, maar 37 centimeter. Dat zal het grootste verschil worden met dit jaar. Daardoor zal ik de gewenste grofheid van +140 gram eerder bereiken. Voor de rest heb ik weinig te klagen."

Bron: NewSeeds, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven