Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verzilting Volkerak Zoommeer bedreiging voor Westlandse glastuinbouw

De waterkwaliteit van het Volkerak Zoommeer is een groot knelpunt. Van oorsprong was het Krammer-Volkerak een open overgangsgebied tussen rivier en zee. Na de voltooiing van de deltawerken werd het een zoet meer met een vrijwel constant peil. Het Volkerak-Zoommeer is met een oppervlak van 6450 hectare, na het IJsselmeer en het Markermeer, het derde zoetwatermeer van Nederland. Sinds 1994 groeien er in de zomer zoveel blauwalgen dat ze schadelijk zijn.

In een verkenning zijn oplossingen gezocht voor de lange termijn. Uit berekeningen blijkt dat alleen het Alternatief Zout de problemen op kan lossen. Dit alternatief houdt in dat het Volkerak-Zoommeer wordt doorgespoeld met schoon, zout en voedselarm water uit de Oosterschelde.

Zout

De glastuinbouw in het Westland is in hoge mate afhankelijk van de waterkwaliteit van het via de Brielse Meerleiding aangevoerde water. Deze waterkwaliteit kan vanaf 2015/2016 veranderen, als de plannen doorgaan om het Volkerak-Zoommeer weer zout te maken. Om de mogelijke gevolgen daarvan in kaart te brengen voor het oppervlaktewater in het Hollandsch Diep, Haringvliet, Spui en vervolgens via de Bernisse, het Brielse Meer, is een project gestart. Doel is te achterhalen welke schade mogelijk kan optreden, als gevolg van toename van het zoutgehalte van het oppervlaktewater. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de gevolgen voor bijvoorbeeld de akkerbouw en veehouderij, maar ook voor de glastuinbouw.

Droogte

Die gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Ten tijde van droogte haalt Hoogheemraadschap Delfland uit het Brielse Meer zoetwater voor het gebied. Doorspoelen van het Volkerak-Zoommeer met schoon, zout en voedselarm water, betekent dat wel dat het meer niet langer een zoetwaterreservoir is. Delfland kan dat water dan niet meer gebruiken. Er moet dan naar een alternatieve aanvoer van zoetwater worden gezocht en voorlopig is deze er nog niet.

Bron: Het Hele Westland

Publicatiedatum: