Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Komkommerteler Gert van Bussel:

"Troika in belichte teelt zeker en betrouwbaar"

Gert en Willy van Bussel uit Heusden-Asten begonnen in 2007 aan een hogedraad komkommerteelt met assimilatiebelichting met het ras Troika. Het werd een interessante teelt, waarvan Gert zijn ervaringen deze editie met NewSeeds deelde. Gert begint het gesprek met een korte terugblik op het afgelopen jaar. Gert:
"In het onbelichte gedeelte is op 12 december 2007 een zestiendaagse komkommerplant geplant om zodoende de warmte van de WKK goed te benutten. De stroom was nodig voor de belichte teelt die 25 november geplant stond.



Achteraf bleek dat het veel te vroeg is geweest voor de onbelichte teelt. Een onbelichte hogedraadteelt kun je pas starten vanaf 15 tot 20 januari. Komend jaar willen we de belichte teelt weer rond 25 november planten, maar afhankelijk van de marktvraag kan er ook eerder of later geplant worden. Om de warmte toch goed te kunnen gebruiken, staat er een nu herfstteelt tomaat van 4,1 hectare en wordt er mogelijk een vroege teelt komkommer aan een semi-hogedraad geteeld van 2,5 hectare."



Veruit de beste

Troika wordt op de drie hectare belichte teelt geplant. Op de vraag waarom Gert kiest voor Troika voor de belichte teelt, zegt hij: "Zekerheid en betrouwbaarheid,
zijn de eerste twee woorden die ik als antwoord op deze vraag geef. Troika wordt namelijk al drie jaar in de proefkas geteeld en heeft vorig jaar ook op twee hectare onder de belichting gestaan, samen met één hectare Amazone. In het eerste beproevingsjaar was Troika veruit de beste in de proefkas. In de daarop volgende twee jaren hebben er wel iets productievere rassen in de proeven gestaan, maar deze hadden andere ongewenste eigenschappen. In de proefkas worden DRS-rassen beproefd naast de meest gangbare hoofdrassen in de praktijk, ongeacht van welk zaadhuis.In de proeven blijkt Troika bij de sterkste rassen tegen mycosphaerella te ho ren. Het is boven-dien een groeikrachtig ras. Het ras heeft best wat tem peratuur nodig en dit past perfect bij een teelt onder assimilatiebelichting.

Nieuwe rassen lijken allemaal wat minder selectief te zijn. Deze hebben negen á tien vruchten onder de bloei hangen, terwijl Troika een kortere behanglengte van zeven á acht vruchten heeft. Als alle omstandigheden optimaal zijn, kan een lange behanglengte iets meer productie geven, maar in het vroege voorjaar bij (te) weinig
licht lossen deze rassen te traag. De vruchten hangen teveel onderin en profiteren te weinig van het natuurlijke licht. Doordat de komkommers te traag uitgroeien en daardoor te lang aan de plant hangen, ontstaat onbalans in het gewas en verlies je productie.



Dure komkommers

Troika lost snel en het volgroeien van de vruchten volgt elkaar snel op. Hierdoor start je met 35-ers in de teelt gaan oogsten. Troika haalt in de eerste helft van de teelt altijd de hoogste productie in vergelijking tot andere rassen en dit zijn meestal dure komkommers. Verder geeft het ras mooi donkergroene komkommers die perfect van vorm zijn. Ze hebben mooie volle punten. Onder belichting blijft Toika mooi
kort geschakeld. Troika vraagt wel wat meer arbeid dan Amazone door de nabloei op de stengel.

Het valt me verder op dat Troika gemakkelijk scheuten geeft. Wanneer je naar het voorjaar stengels bij gaat maken, gaat dit bij Troika altijd heel makkelijk. Ook als er later in de teelt een stengel uitvalt, kun je gemakkelijk weer een nieuwe stengel bijmaken. Daardoor blijven de pelikaanhaken altijd vol. Wat is wel graag zou willen is een 'meeldauwresistente Troika' telen."

Gert is teelttechnisch goed tevreden over de belichte komkommerteelt van afgelopen jaar. "De belichtingsstrategie zal ik komend belichtingsseizoen wel wat aanpassen. Bij goede komkommerprijzen zal teelttechnisch optimaal belicht gaan worden. Wanneer de prijs voor de komkommers echter laag is, zal er mogelijk voor verkoop van de stroom gekozen worden. Hier zullen we teelttechnisch op inspelen, wat geen gemakkelijke opgave zal zijn."

Bron: NewSeeds

Publicatiedatum: