Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede arbeidsomstandigheden in de de teelt van venkel

Op 19 september, tijdens de excursie in Limburg van de werkgroep Venkel van LTO Groeiservice, werd het bedrijf van Geert Janssen in Venlo bezocht. Opvallend was zijn doordachte teeltwijze waarin zoveel mogelijk aangepast is om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De teelt begint al met het ter plaatse zaaien op het veld, waardoor het planten is komen te vervallen. Gezaaid wordt op een rijafstand van 75 cm en in de rij op een afstand van 11 cm. Het zaaien is uitbesteed aan een loonwerker. De zaaiperiode is vanaf begin april tot 15 juli. Elke week wordt een halve hectare gezaaid. De rassen zijn 50/50 Orion en Solaris van Bejo. Door het zaaien is er wel wat meer schoffel werk, dit is wel een nadeel maar dit kan ook gedeeltelijk via een schoffelmachine gebeuren.

Mechanisatie

Het oogsten gebeurd via een klembandrooier, deze oogst een rij per keer en voert de venkelknollen omhoog via een lopende band in plastic containers van ongeveer 1 M3. Door deze mechanisatie is het oogsten op de knieƫn op het veld niet meer nodig. De opbrengst is ongeveer 20 tot 25 ton per hectare. De volle containers worden met een grote wagen naar de bedrijfsruimte gebracht. Daar worden de dichte containers gevuld met water, waardoor de venkelknollen gaan drijven. Bij het schoonmaken van het product hoeven de werknemers daardoor niet te bukken om de knollen uit de container te pakken. Door het water in de bakken is de venkel meteen schoon en fris en zorgt voor een goede presentatie in de afzet.

Bron: Groeiservice
Publicatiedatum: