Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilfred Barendse uit De Lier:

"Een sterk en gezond gewas met 61-067 RZ"

Na een proefpaadje vorig jaar, teelt Red Harvest dit seizoen tweederde van het hoofdras op 61-067 RZ. De resultaten van deze nieuwe onderstam zijn wederom goed. Bedrijfsleider Wilfred Barendse verwacht dat 61-067 RZ tot het einde van het jaar voor een goed groeikrachtig generatief gewas zal zorgen. Red Harvest bestaat uit twee vestigingen. Op de locatie van 6 hectare staat op de onderstammen 61-067 RZ en Emperador RZ het cultuurras Tourance. Op de andere vestiging teelt het bedrijf Mecano RZ met onderstam Big Power.

Snelle nieuwkomer

Red Harvest doet nu voor het tweede jaar ervaring op met de nieuwe onderstam. "Vorig jaar hadden we één paadje 61-067 RZ op proef staan naast de onderstam Emperador. Beide rassen werden toen gecombineerd met Mecano. 61-067 RZ stak er zeker vorig najaar bovenuit qua groeikracht. Een sterk generatieve onderstam dus."


De bedrijfsleider van Red Harvest heeft goede ervaringen met de nieuwe onderstam.

"Vanwege de goede resultaten in het najaar, hebben we dit seizoen besloten om tweederde van ons hoofdras Tourance te enten op 61-067 RZ. Misschien een opmerkelijke keuze omdat dit ras ook erg generatief is. In principe zouden we dus geen krachtige, generatieve onderstam nodig hebben, maar onze ervaringen met 61-067 RZ hebben toch tot deze keuze geleid."

Vitaal

Tot dusver doen Emperador en 61-067 RZ niet voor elkaar onder qua prestatie. Ze zijn vergelijkbaar qua productie. Volgens Wilfred Barendse ziet Tourance op 61-067 RZ er op het moment wel gezonder en vitaler uit. "Beide onderstamrassen zijn groeikrachtig. We verwachten het echte verschil, net als vorig jaar in de proef, pas in het najaar. Ik heb het idee dat het nieuwe onderstamras er dan qua groeikracht
bovenuit gaat komen. Hopelijk zal 61-067 RZ dus aan het einde van het jaar een beter eindschotje geven."

Geprimed zaad

In tegenstelling tot komend teeltseizoen, was 61-067 RZ voor deze teelt nog niet geprimed beschikbaar. Hierdoor kwamen de planten met 61-067 RZ als onderstam wat trager op gang dan die met Emperador. Barendse: "Als de plant eenmaal op
gang is, is hij goed groeikrachtig. Je ziet aan het gewas sterkere trossen en een sterkere zetting. Je moet behoorlijk vlak stoken om te zorgen dat het gewas niet té generatief wordt en goed op snelheid blijft." Red Harvest bepaalt na dit najaar met welke van de twee onderstammen het bedrijf het komende jaar verder gaat.

Bron: Seeds & Service Onderstam, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: