Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Workshops over o.a led-verlichting, wkk's en geïntegreerde gewasbescherming

Door workshops Horti Fair beter beslagen ten ijs

Breakfast Briefings en viptours. Het zijn Engelse termen die te maken hebben met de oer-Hollandse sector die de glastuinbouw is. Syntens organiseert de activiteiten om ondernemers beter beslagen ten ijs te laten komen tijdens de Horti Fair 2008. "Je steekt er iets van op, je ontmoet gelijkgestemden en je bouwt verder aan je netwerk."

Samen met TNO en LTO Groeiservice tekent Syntens straks voor ruim vijftien workshops die zich focussen op de glastuinbouw zelf. Op het programma staat verder ‘Eerste Hulp bij Innovatie’. Dat initiatief bestaat uit een hulppost op de beursstand, georganiseerd in samenwerking met Octrooicentrum Nederland en het Benelux-Merkenbureau voor de Digitale Eigendom, die in het teken staat van octrooien. Hoe beschermt een kweker zijn vinding? Hoe zit het met zijn eigendomsrechten? In datzelfde kader organiseert octrooibureau Vereenigde twee workshops.

Praktijkervaring

"Net als in de afgelopen jaren verzorgt Syntens zogeheten Breakfast Briefings tijdens de Horti Fair", vertelt innovatieadviseur Jan Smit . Ondernemers moeten zich daarvoor aanmelden via de site www.syntens.nl/hortifair om mee te kunnen doen. "Ondernemers worden verwelkomd vanaf half acht, ontbijten vanaf acht uur en volgen een workshop vanaf kwart voor negen. Die wordt gegeven door bijvoorbeeld een teler, een leverancier, een vertegenwoordiger van een kennisinstelling of een manager van een adviesbureau voor teelttechniek. De sprekers hebben een flinke portie praktijkervaring met elkaar gemeen. Dat is naar onze mening heel belangrijk om ondernemers te boeien. De workshops zijn interactief. Het draait echt om het delen van inzichten en ervaringen."

Daarmee is nog niet het hele verhaal verteld. Met de opgedane kennis in het achterhoofd beginnen de vijftien tot dertig ondernemers na de workshop aan een viptour. Smit: "Aan de hand van het thema van de workshop ga je de beursvloer op en kom je terecht bij een stand met de specifieke informatie die daarbij hoort. Dat kan bijvoorbeeld een automatiseringsbedrijf of kennisleverancier zijn."

De Breakfast Briefings sluiten aan bij het thema van de Horti Fair: Duurzaam Groeien. Voorbeelden? De sessies over LED-verlichting, Warmte Kracht Koppelingen (WKK’s) en geïntegreerde gewasbescherming in de tuinbouw. Smit: "Het is de stellige verwachting dat je met LED’s selectiever kunt omgaan met díe onderdelen uit het lichtspectrum die een plant op een gegeven moment nodig heeft om het beter te doen. Er is beter mee te sturen. Bovendien verbruiken LED’s minder energie dan traditionele lampen. Het lijkt er dan ook op dat LED’s de bekende buizen gaat vervangen."

Over de relatie tussen duurzaamheid en WKK zegt de innovatieadviseur: "Een WKK is een installatie die vele voordelen biedt ten opzichte van een elektriciteitscentrale. Je gooit niets weg, want op drie manieren wordt aardgas nuttig gebruikt. Allereerst leidt het tot stroom om de teelt mee te belichten, verder levert het warmte op om de kas mee te verwarmen en tot slot krijg je er CO2 mee om de groei van het gewas te stimuleren."

Geïntegreerde gewasbescherming, het thema van een andere workshop, kan duurzaamheid ten goede komen dankzij de optelsom van ecologisch verantwoorde technieken. "Als je de expertises van partijen samenvoegt, kun je gestructureerd aan de slag gaan. Je hoeft dan niet meer ad hoc een plaag te bestrijden op basis van één middel, maar als teler handel je vanuit een breder beleid. Zo kan je tot een veel zuiverder teelt komen."

Bron: Nieuwsbrief Syntens
Publicatiedatum: