Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mecano RZ is het meest bedrijfszekere ras"

Op kwekerij de Hoge Akkers staan betrouwbaarheid en kwaliteit voorop. Daarom koos bedrijfsleider Wilbert van Bussel 2 jaar geleden voor tussentype trostomaat Mecano RZ. "Als je een bedrijfszeker ras zoekt dat niet scheurt en sterk is tegen pepinomozaïekvirus, zijn er eigenlijk geen alternatieven." Ondanks dat het bedrijf bijna 9 hectare groot is, heerst er orde en rust. Bij een strakke organisatie past ook een ras dat de zekerheid biedt van een goede productie. "Mecano geeft zelden problemen en komt zeker uit rond de 60 kg per m². We haalden die productie vorig jaar net niet door forse stormschade in januari en verschillen in de kas. Vanwege deze verschillen heb ik in de teeltwijze dit jaar iets aangepast."



Gelijker gewas

Op de eerste plaats koos de bedrijfsleider voor langere matten van 1,33 meter. “Vorig jaar stonden de potten te dichtbij elkaar op de mat, terwijl er tussen de matten te veel ruimte was. Deze aanpassing zorgt voor een gelijkere tuin." De
tweede aanpassing is de plantafstand. Wilbert: “In de nieuwere kas uit 2003 heb ik wel weer voor 33 cm gekozen, in de oudere kas uit 2001 is de eindafstand 36 cm. In die kas had ik vorig jaar kort wat pepino. Omdat het gewas nu opener is en daardoor sterker staat, heb ik nu nog geen pepino gezien. De aanpassingen lijken dus goed uit te pakken."

Infrarood

Verder is de teeltwijze vergelijkbaar met vorig jaar. "Omdat het ras vegetatieve
aspiraties heeft, sturen we zoveel mogelijk generatief. Zo neem ik wekelijks een blaadje uit de kop. Ik hou daarnaast een voornacht aan van 14°C, die minimaal
2 en maximaal 4 uur duurt. Waarom minstens 2 uur? Ik heb infraroodmetingen van de temperatuur van de kop en de tomaten gedaan, waaruit blijkt dat het een paar uur duurt voordat de tomaten goed zijn afgekoeld. De nanacht hou ik op 17,5°C en in het voorjaar is er nog een koeler ochtendblokje. Het gemiddelde verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur is 4°C. Bij schraal weer lucht ik niet overdreven, bij vochtiger weer lucht ik vrij veel."

Goede conditie

"Alle CO2 uit de WKK doseer ik. Vooral als de plantbelasting in maart en april hoog is, doseren we aanvullend met zuivere CO2. Omdat we dan nog niet zoveel luchten, is het rendement het grootst." Het leidende principe bij de watergift is voldoende intering. “We stoppen ’s avonds op tijd met de watergift en laten de mat 15 procent interen. Als het gewas het echt nodig heeft, geef ik een nachtbeurtje, maar liever niet. Ik wil het wortelgestel in goede conditie houden." De EC-gift houdt hij in het begin rond de 3,5 en in zomer tussen de 2,5 en 3,1. “Het streven is een EC in de mat van 4, maar zeker niet meer dan 5. Het gewas staat er beter bij dan vorig jaar rond deze tijd. Oogsten is makkelijk, want we hoeven niet op scheuren te letten. De doorkleuring is prima, de trossen zijn altijd 1e kwaliteit. En de zekerheid dat we op een mooie productie uitkomen, maakt Mecano tot een superras."

Bron: Seeds & Seeds Services Tomaat, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: