Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas en Martijn van Lienden uit Bleiswijk:

"Capricia RZ is zoals een trostomaat hoort te zijn"

"Aan de vruchten en de tros van Capricia RZ mankeert niets. Daarin is er geen betere soort", vertelt Martijn van Lienden. Hoewel kwaliteit én productie top zijn, zijn de broers Bas en Martijn uiterst kritisch. Ze streven elke teelt naar nog betere resultaten. Voor het tweede jaar telen Martijn en Bas van Lienden Capricia op hun moderne bedrijf van ruim 5 hectare.


De broers zijn eensgezind lovend over de vrucht- en troskwaliteit

Om een hogere productie dan vorig jaar te realiseren, pasten ze twee dingen aan. Bas: "Vorig jaar waren de planten geënt getopt, dit jaar zijn ze 1 op 1 gezet. Het levert arbeidsvoordeel op, omdat het gewas constanter weggroeit en we minder
snoeiwerk hebben. De planten en trossen zijn gelijker.” Een andere aanpassing is de plantafstand. "We hebben dit jaar gekozen voor een eindafstand van 37,5 cm, vorig jaar zaten we op 33 cm. Het gewas moet daarmee meer kracht tot het einde houden", legt Bas uit.

Grovere trossen

Het resultaat van de aanpassingen is een krachtig gewas dat sterke, grove trossen
maakt. "We konden de derde tros al op 6 snoeien en zijn alleen in de donkere
weken 22 en 23 even naar 5 gegaan. We streven naar een vruchtgewicht van
120 gram en dat lukt met deze aanpak. Het nadeel is wel dat we een tragere
start hadden en pas 25 maart de eerste vruchten oogstten. Een sterk gewas vraagt daarbij de hele teelt om flinke generatieve bijsturing. Dat is energietechnisch
ongunstig. Als we volgend jaar weer Capricia telen, willen we eerder
plantbelasting", vertellen de broers.



Duik maken

De generatieve sturing komt allereerst terug in de temperatuur. Bas: "We willen minimaal 4°C dag/nachtverschil maken. De voornacht hou ik op 14°C. Als er overdag veel licht is, ga ik sneller naar de nachttemperatuur van 18°C, anders hou ik de voornacht langer aan. Je moet een duik maken om de vruchten voldoende grof te houden. Met een voldoende hoge etmaaltemperatuur proberen we de snelheid erin te houden." Daarnaast kunnen de broers 200 kg/ha zuivere CO2 doseren, omdat ze op de OCAP-leiding zijn aangesloten. De EC in de mat houden ze op 3,5 tot 4, de EC-gift 2,8 met lichtverlaging. Verder halen ze vanaf eind juli tweewekelijks een blaadje uit de kop.



Arbeidstechnisch vinden de broers dat Capricia voor- en nadelen heeft. Bas: "Omdat het een vrij vegetatief gewas is, kan het gevoelig zijn voor Botrytis. We houden dat onder controle, maar je moet het bijhouden. Daarnaast maakt knippen van de trossen gaat daarentegen heel gemakkelijk. Ook het sorteren en verwerken gaat super. Dat voordeel wint het van de nadelen." Over de vrucht- en troskwaliteit zijn ze eensgezind lovend. Martijn: "De visgraat is goed, de tros is mooi vlak en rood, de puntvruchten grof en over de smaak horen we positieve geluiden." Bas vult aan: "Capricia is in dit opzicht een trostomaat zoals een trostomaat hoort te zijn."

Bron: Seeds & Services Tomaat, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: