Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roel en Bart de Bakker:

"Mooie Mecano RZ in Bakkie Westland"

Ze zijn prachtig om te zien, de trossen van Mecano RZ. Deze trostomaat kan dan ook niet ontbreken in het Bakkie Westland. Bij dit initiatief rijden recreanten met een bakkie (houten kistje) voorop de fiets een route langs Westlandse tuinbouwbedrijven. Aan het eind van die route zit het bakkie vol met verse producten.De Bakker Westland CV is het startpunt van de Bakkies-route en tegelijkertijd ook producent van de lekkere trostomaten. Roel en Bart de Bakker zijn de derde generatie op het familiebedrijf. Na de nieuwbouw in 2006 telt de tomatenkwekerij nu 6,1 hectare. "Dit is het eerste jaar dat we Mecano telen", vertelt Roel. "Vorig jaar hadden we wat slechte ervaringen met virus en daarom gingen we op zoek naar een bedrijfszeker ras waarmee we ook een maximale productie kunnen halen. Mecano zagen we bij collega’s staan en die kwaliteit sprak ons wel aan. Nee, dit jaar hebben we nog geen virussymptomen gezien, maar dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben."

Sterk tegen scheuren

"De kwaliteit is wat we ervan verwachtten", vervolgt Bart. "Zeer goed. Gescheurde tomaten komen bij Mecano absoluut niet voor. Dat is denk ik het sterkste punt van dit ras. De vruchten zelf hebben een egale doorkleuring en mooie glans. Ze zien net wat roder dan andere rassen. Misschien heeft Mecano niet de allerhoogste brixwaarde, de bitestructuur is absoluut prima. We verkopen hier ook aan huis en de reacties van onze klanten zijn zeer positief."Snelheid houden

De broers zijn dus tevreden over het eindproduct, maar hoe bevalt de teelt?
"De plant groeit makkelijk, ook onder moeilijke omstandigheden. De groene
delen zijn sterk en de kleur van het gewas is goed groen, nooit te geel. In week 28, 29 en 30 hebben we een blaadje weggehaald om meer openheid te creëren. Dit zal vanaf week 32 standaard worden tot de kop eruit gaat. Nu staat hij generatief genoeg. In het voorjaar zagen we een licht bladrandje, maar meer eigenlijk ook niet. Je moet Mecano generatief sturen en de bladlengte in de gaten houden. De temperatuur is dan ook generatief ingesteld: een etmaaltemperatuur van circa 20°C en een voornacht van 14°C. Dat is relatief hoog en zo houden we de snelheid erin. Een lagere voornacht is trouwens gevaarlijk met het oog op virus."

Lage infectiedruk

"De trossen lossen regelmatig en we snoeien het hele jaar op 6 stuks. Alleen de eerste 7 trossen hebben we op 5 gesnoeid en ook gebeugeld. Waarschijnlijk gaan we de laatste 8 weer terug naar 5. Ons streven is een totaalproductie van
60 kilo. Nu oogsten we gemiddeld 2 kg per m² en halen we soms uitschieters
van 2,5 kilo in de week! Nu moeten we het gewas gezond zien te houden tot het
eind van de teelt, ongeveer week 48-49. Qua Botrytis moet dat lukken, want de
infectiedruk bij Mecano is erg laag. Onze WKK doseert 220 kilo CO2 per
hectare per uur en de watergift is het hele jaar vrij stabiel. Ook de mat-EC
proberen we vrij stabiel te houden op 4. Verder hanteren we een druppel-EC van 3,0 met een lichtverlaging naar 2,4."

Bron: Seeds & Services Tomaat, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: