Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paprikakwekerij onderzoekt energie in zijn meest duurzame vorm

Wijnen Paprika's laat mogelijkheden onderzoek aardwarmte niet onbenut

Aardwarmte is de warmte in het aardoppervlak. Gemiddeld is de temperatuur op 100 meter diepte 15ºC en neemt met elke 100 meter diepte 3ºC toe. "Aardwarmte is van alle tijden", zegt Jan Ammerlaan, adviseur in de tuinbouw en projectleider van het onderzoek naar het gebruik van aardwarmte dat Californië B.V. samen met Wijnen Paprika’s uitvoert. "Kijk maar naar de thermenbaden of geisers in IJsland. Het gebruik van aardwarmte als energiebron staat in Nederland nog in de kinderschoenen. In Duitsland en Frankrijk worden er al huizen mee verwarmd."

Bij aardwarmte als energiebron, wordt er warmte onttrokken aan warm water dat uit de aarde wordt opgepompt via de zogenaamde productieput. Het afgekoelde water gaat via de injectieput weer terug de aarde in. Ammerlaan: "Je hebt alleen elektriciteit nodig voor het oppompen van het water. Aardwarmte is CO2 vrije energie en dus volledig duurzaam. Dit systeem kan naar verwachting minimaal dertig jaar draaien. TNO en VITO onderzoeken de geologische kenmerken van Californië en wijdere omgeving. Er wordt bekeken of er een bel water aanwezig is met een natuurlijke druk en voldoende omvang", aldus Ammerlaan.

"Voor de tuinbouw is water met een temperatuur van 60 a 70ºC ideaal. Als dat aanwezig is, moeten er tot bijna twee kilometer diepte putten geboord worden. Die boringen zijn kostbaar, een eerste boring kost al miljoenen. Een volledige installatie zoals in Bleiswijk kostte ca 6 miljoen euro. De oppervlakte van de kassen moet groot genoeg zijn om een aardwarmtebron volledig te kunnen benutten en rendabel te maken. Op Californië moet dat kunnen. Wijnen Paprika’s en Californië B.V. willen deze mogelijkheid dan ook niet onbenut laten en zetten samen de eerste stappen."

Bron: Nieuwsbrief Californië
Publicatiedatum: