Duurzaamheid, de X-factor van Californië

Wijnen Paprika's op weg naar 56 hectare glas

Het vooruitstrevende, duurzame karakter van Californië trekt topondernemers aan. Zo worden aan de Aartserfweg de eerste contouren zichtbaar van de nieuwe kassen van Wijnen Paprika’s. De opzet is om hier uiteindelijk een bedrijf van maar liefst 56 hectare glas te bouwen, goed voor 18 miljoen kilo paprika’s per jaar.

In 2008 wordt de eerste fase, 11 hectare nieuwbouw, afgerond. In 2009 komt daar nog 22 hectare bij en als alles volgens plan verloopt, wordt in 2011 de laatste 23 hectare nieuwbouw toegevoegd. Met deze hectares, vergelijkbaar met 85 voetbalvelden, verdrievoudigt Wijnen Paprika’s de omvang van haar huidige bedrijf in Egchel. Julian Santegoeds, die samen met Pieter en Twan Wijnen de directie van Wijnen Paprika’s vormt, legt uit waarom het bedrijf voor Californië heeft gekozen: "We zochten naar ruimte voor schaalvergroting, dichtbij onze huidige kassen in Egchel zodat we één sorteercentrum kunnen hanteren."


De nieuwbouw van 33 hectare door Wijnen Paprika’s is van start gegaan. V.l.n.r. Pieter Wijnen, Twan Wijnen en Julian Santegoeds.

"Californië biedt ruimte aan grootschalige tuinbouw en dat is in Noord Limburg uniek", vervolgt Santegoeds. "Schaalvergroting is belangrijk omdat investeringen in onder andere (duurzame) energie en teeltsystemen nu eenmaal beter renderen bij een groter glasoppervlak. Bovendien appelleert Californië erg aan onze duurzame wijze van ondernemen."

Energiekosten terugdringen

De paprikateler vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. De kassen zorgen door hun bijzondere hoogte van 7,07 meter voor een goede klimaatbeheersing. Om de kassen goed te isoleren, worden zijschermen en extra isolerende dubbele bovenschermen aangelegd. Allemaal maatregelen die de energiekosten terugdringen. De energie verzorgt Wijnen Paprika’s met een eigen energiecentrum, waar 6 WKK’s (warmtekrachtkoppelingen) 20 megawatt elektriciteit opleveren. Hiervan wordt energie voor maar liefst 15.000 huishoudens teruggeleverd aan het net. Wijnen Paprika’s teelt op arbo vriendelijke hangende goten en de bestrijding van ziektes en plagen gebeurt zo biologisch mogelijk.

Bron: Nieuwsbrief Californië

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven