Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vier LED-projecten van start

De Sectorcommissie Energie van het PT heeft groen licht gegeven voor een achttal energie onderzoeken. Daaronder vallen vier projecten met LED belichting, waarvan de twee praktijkproeven. Er zal door WUR Glastuinbouw worden bekeken of een μmol LED licht meer groei en productie geeft dan een μmol SONT licht. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een jong tomatengewas in klimaatkamers zonder daglicht met twee lichtniveaus, 70 en 140 μmol/m2/s.

Verder gaat WUR Glastuinbouw onderzoek doen naar de mogelijkheden van LED’s als tussenbelichting . Tussenbelichting houdt bladeren ook dieper in het gewas langer fotosynthetisch efficiënt. Men hoopt antwoord te krijgen op de vraag in welke mate dit bijdraagt aan gewasfotosynthese en productie.

De Sectorcommissie was van mening dat vooral eerst fundamentele kennis moet worden opgedaan over LED belichting. Pas als daar meer duidelijkheid over bestaat kan er meer in de praktijk worden onderzocht. De praktijkproeven bij de Gebr. Van der Kaaij en bij Dingemans vormen een vervolg op de proeven van afgelopen seizoen en vinden doorgang.

Bij Van der Kaaij hangt het er overigens nog wel van af of kan worden voldaan aan de eis om een goede referentie vast te stellen, aangezien in het teeltvak dat hiertoe zou dienen twee maanden eerder wordt geplant dan het vak met LED’s. Het belichte vak heeft een oppervlak van 8000 m2, waar tomaten worden geteeld onder 95 μmol/m2/s.

Bij Dingemans wordt verder gekeken naar de effecten van LED’s als stuurlicht voor de zetting. De vragen die daarbij worden gesteld zijn: wat is de toegevoegde waarde van LED licht, wanneer er NIR ontbreekt? Wat is het energetisch rendement door met LED’s te belichten voor zonopkomst? Is er een minimale hoeveelheid blauw licht nodig voor de zetting en productie van paprika, waardoor het gewas beter kan ontwikkelen bij een lagere temperatuur?

Nieuwe projecten

Bij Themato start een onderzoek met een nieuwe luchtbehandelingsinstallatie in het ‘open’ gedeelte van de kas. Voor deze installatie is subsidie toegekend vanuit de MEI regeling. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Themato Advies in samenwerking met TNO en WUR Glastuinbouw.

Uit een analyse van projecten die vorig jaar waren aangemeld voor de MEI regeling bleek dat er bij verschillende projecten met dezelfde gewassen soms zeer grote verschillen zijn in de te verwachten energiebesparing zijn. In dit onderzoek wordt deze analyse uitgebreid, er wordt een second opinion op los gelaten, zodat er verbeteropties kunnen worden aangegeven en succesfactoren kunnen worden vastgesteld in een stappenplan, zodat de kans op positieve ervaringen in de praktijk kan worden vergroot.

Tenslotte wordt er als vervolg op eerdere projecten bij 8 teelten metingen verricht naar de luchtkwaliteit in de kas en het effect daarop voor gewas en mens. De Sectorcommissie Energie hecht belang aan een tijdig in kaart brengen van de eventuele effecten.

Bron: Energiek2020.nu
 
Publicatiedatum: