De lat ligt hoog bij Plantenkwekerij Vreugdenhil

Ard van Marrewijk is teeltspecialist bij Plantkwekerij Vreugdenhil samen met John Potters. Ard bewaakt het entproces en alles wat daar direct omheen gebeurt voor wat betreft kwaliteit en kwantiteit, waarbij de hygiëne een essentieel onderdeel is. John Potters is verantwoordelijk voor de kwaliteit van groentenplanten algemeen.Welke groentenplanten enten jullie?

"Wij zijn toch wel gespecialiseerd in het enten van tomaten. Deze groep maakt zo’n 80 tot 90% van de omzet uit. Wij beschikken over een sorteermachine voor onderstammen en mede daardoor halen we een capaciteit van circa 300.000 entingen per dag. Afgelopen seizoen hebben we denk ik ruim 10 miljoen tomatenplanten afgeleverd in Nederland."

Wie zijn jullie klanten?

"Onze klantenkring bestaat uit Nederlandse en een kleiner aantal Belgische tuinders. Daarnaast onderhouden we al jarenlang relaties met ander plantenkwekers. Hier doen we het zaai- tot en met entwerk voor. Wij leveren dan geënte kleine plantjes en zij maken vervolgens de opkweekfase zelf af. Tja, enten is toch een specialistisch karwei en wij hebben hiervoor de kennis en mechanisatie in huis."

Hoe organiseer je het entwerk?

"Dit is tegelijkertijd de moeilijkste en meest belangrijke klus. We zaaien de meeste onderstammen van oktober tot en met december, dan moet je vol aan de bak. In het seizoen zitten hier soms gedurende 5 à 6 weken wel 150 dames te enten. Dat zijn lange dagen, hoor! Ze draaien gewoon mee met onze vaste medewerkers en krijgen daar waar nodig wat extra begeleiding. Op deze manier kunnen we gigantische hoeveelheden aan en bevoorraden we onze klanten op tijd."

Jullie specialiteit?

"Vreugdenhil heeft een enorme entcapaciteit, die redelijk flexibel in te vullen is. Daarbij kan door de jarenlange ervaring van een flinke groep mensen bij Vreugdenhil in korte tijd grote partijen enters gemaakt worden. Alle onderstammen worden gesorteerd op grootte, waardoor een hoge mate van uniformiteit bij de kweker te bereiken is. Een ander sterk punt is ons uitgebalanceerde hygiëneprotocol. Dit protocol wordt regelmatig intern en extern kritisch beoordeeld, gecontroleerd en ge-update."

Jouw mening over de onderstammen van Rijk Zwaan?

Maxifort heeft de lat erg hoog gelegd. Het is dus erg moeilijk voor Rijk Zwaan
om dit niveau te bereiken. Bij ons vertonen Big Power RZ en Emperador RZ toch nog wat meer ongelijkheid en een lager percentage bruikbare planten dan de standaard. Dat betekent voor ons dus iets meer werk. De samenwerking met Rijk Zwaan verloopt goed.Het introduceren van nieuwe onderstammen is zeker goed voor de sector. Samen werken we dan ook aan proefplantingen en volgen deze bij de proefnemers. We willen immers allebei wat het beste voor de klant is!"

Stijgt de vraag?

"Er komen meer en meer onderstammen op de markt. Dat merken wij ook. Ik verwacht dat deze groei voorlopig nog wel doorzet. Klanten beproeven steeds vaker verschillende onderstammen, waaronder ook flink wat Big Power, Emperador en de nieuwe nummers van Rijk Zwaan. Iedereen is op zoek naar die juiste combinatie. Zelf merk ik ook dat niet alle onderstammen passen bij alle cultuurrassen. Sommige kleven gewoon slechter. Juist bij deze gevallen zie je ook later in de teelt vaker problemen optreden."

Bron: Seeds & Services Onderstam, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven