Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers vinden mechanisme waarmee geelkrulbladvirus zich verspreidt

Tholen - Een team van Japanse en Amerikaanse onderzoekers heeft het mechanisme ontdekt waarmee het geelkrulbladvirus zich verspreidt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Moleculaire Biologie. Het geelkrulbladvirus veroorzaakte eerder grote schade aan de tomatenteelt in Japan, China, Zuid-Amerika en in het Middellandse Zeegebied. In oktober 2007 werd het virus voor het eerst in Nederland aangetroffen, op 4 tomatenkwekerijen in de regio Bleiswijk.

De tomatenplanten produceren over het algemeen normale bladeren, wanneer de eiwitten AS1 en AS2 aanwezig zijn in de cellen. De onderzoeksgroep richtte zich op het beta-eiwit C1, dat na uitbraak van het geelkrulbladvirus veelvuldig werd aangetroffen. Uit het nieuwste onderzoek blijkt dat als dit eiwit wordt gecombineerd met AS1 in plaats van AS2 dat de plant niet normaal groeit. Volgens professor Yasunori Machida van de Universiteit van Nogoya heeft het onderzoek een pad geopend naar de ontwikkeling van ziekteresistente tomaten.