Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aubergineteler Aad van der Knaap:

"Jaylo RZ geeft uniforme vruchten van eerste sortering"

"We hebben met Jaylo RZ minder dan 1% tweede sortering", vertelt Aad van der Knaap. "Ja, de uniformiteit van dit ras is heel prettig.” Aad en zijn broer Paul telen dit jaar voor het eerst Jaylo. “Met ons vorige ras hadden we het productieplafond bereikt en met Jaylo verwachten we hoger uit te kunnen komen. En als de tweede helft van het seizoen net zo verloopt als het eerste, zijn we zeer tevreden.""Jaylo is minder groeierig dan verwacht, dit verraste ons." Aad neemt plaats in de kantine van Panda BV, het auberginebedrijf van zijn broer en hem. Het bedrijf bestaat uit 3 kassen, waarbij het kasdek van de nieuwste kas diamantglas is. “Het lijkt wel of dat glas de plant generatiever maakt. In deze kas tref je bij Jaylo bijvoorbeeld wel volop vruchten op de zijscheuten aan. In de andere 2 kassen is de aanmaak op zijtakken minder. De aubergines zijn daarom best grof. We streven naar een vruchtgewicht tussen de 300 en 400 gram. In week 27 zaten we echter al boven de 400 gram, dat is grover dan het ras dat we vorig jaar hadden. Verder is het gewas van Jaylo iets voller en heb ik het idee dat dit ras wat meer voeding en water nodig heeft."

Bovenkant temperatuur

"De planten staan op perliet en we starten met druppelen ongeveer 2 uur na zonsopkomst (elke 40 joules een beurt) tot 3 uur voor zonsondergang (eindigen met elke 70 joules een beurt). Tenzij de instraling hoog ligt, 300 watt, dan stoppen we 2 uur voor zonsondergang. De druppel-EC varieert van 2,3 tot 2,7 met een lichtverlaging van 0,2. Qua temperatuur zoeken we graag de bovenkant op. In week 1 hadden we al een etmaal van 21,6°C. Dit was gemiddeld een graad hoger dan bij collega’s. Nu (week 28) stoken we 19°C op de dag. Tot 17.00 uur, dan stijgt de temperatuur in 2 uur tijd naar 21°C. Tot een half uur voor zonsondergang, want dan gaan we terug naar 19°C. Dit zijn de instellingen voor donker weer. Als de instraling tussen de 900 en 1900 joules ligt mag de temperatuur in de kas vanaf 16.00 uur stijgen naar 24°C. Als dan de zon onder gaat, luchten we af naar 20°C."


15% gekopt

"Blijkbaar doen we het niet verkeerd, want het gewas is mooi in balans. Het is open en overzichtelijk. Elke 3 weken draaien we de plant een keertje in en regelmatig toppen we de dieven om het pad open te houden. Dit voorjaar hebben we tot half april elke 2 weken de hoogste planten getopt. Ik denk dat we maximaal bij 15% een
minuscuul kopje eruit hebben gehaald. Jaylo groeit vrij gelijk, dus meer vonden wij niet nodig. In het voorjaar hadden we een klein beetje roodverkleuring op de vruchten. Dit trok snel weer weg. De kwaliteit is verder prima. De aubergines hebben een mooie vorm en goede houdbaarheid. Ik heb het idee dat dit ras zeker in het najaar sterker tegen rot is. Ook positief is de kleine kelk, dit verkleint de kans op handlingschade." De telers zien graag een generatief gewas. “Onze adviseur zegt altijd: ‘Je hebt productiegewassen en showgewassen.’ Nou, bij ons op het bedrijf moeten de planten hard werken. En Jaylo presteert prima als productiegewas."

Bron: Seeds & Service Aubergine, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: