Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinder van de toekomst wordt toekomst ontnomen

Extreem hoge energieprijzen en lage opbrengstprijzen bemoeilijken de bedrijfsovername in de glastuinbouw. Vandaag heeft NAJK de vaste Kamercommissies, de ministers van LNV en EZ, en de minister-president per brief om aandacht gevraagd voor dit probleem en opgeroepen tot steun voor de glastuinbouw.

Het dal is ongekend diep en nooit eerder voorgekomen. Dit baart Jacqueline van der Burg, lid dagelijks bestuur NAJK met de portefeuilles tuinbouw en energie, grote zorgen: "Veel bedrijven zitten of komen in financiële moeilijkheden. Hierdoor wordt jongeren een bedrijfsovername haast ontzegd." Volgens Van der Burg is het daarom tijd voor maatregelen.

Twee jaar geleden vroeg NAJK de Kamerleden al om aandacht voor de stijgende energieprijzen. Alle Kamerleden kregen toen een roos, paprika of komkommer aangeboden met het doel te laten zien welke mooie producten de Nederlandse glastuinbouw te bieden heeft. Vandaag heeft NAJK de vaste Kamercommissies, de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Economische Zaken, en de minister-president geschreven met een oproep om steun voor de glastuinbouw.

NAJK vraagt met name om een onderzoek naar het ontkoppelen van de gasprijs van de olieprijs, en een investeringsregeling voor de glastuinbouw vanuit de FES-gelden.
Van der Burg: "70% van de extra aardgasbaten komt uit de glastuinbouw. Helaas ziet de sector hier weinig tot niets van terug. Het is tijd dat dit ophoudt en dat de sector dit geld kan gaan gebruiken om de kostprijs te verlagen en nog duurzamer te produceren". NAJK wil bovendien meer duurzaam geproduceerde energie op het elektriciteitsnet.

NAJK wijst erop dat steun van de rijksoverheid niet alleen goed is voor de glastuinbouwsector maar voor de hele BV Nederland. De glastuinbouw levert een bijdrage van 20% aan de Nederlandse handelsbalans en zorgt voor zo’n 260.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen. Bovendien gebruikt 15% van de Nederlandse huishoudens duurzaam geproduceerde elektriciteit.

Publicatiedatum: