Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Komkommertelers geloven heilig in wkk op 'klein' areaal

"Wkk op kleinere bedrijven ook rendabel"

Tholen – Er wordt vaak gezegd dat warmtekrachtkoppelingsinstallaties (wkk's) pas rendabel worden bij bedrijven met een groter areaal. "Absolute onzin", meent komkommerteler Jaco Kieviet. Op zijn tuinbouwbedrijf in Bruinisse van 2 hectare draait al 2 jaar een wkk. "Natuurlijk ligt de investering wel wat hoger bij een kleiner bedrijf, maar wij bespaarden vorig seizoen 3,50 euro per m2. Ga dan maar eens rekenen. Volgens mij is een wkk dan zeker rendabel!"

Ook bij collega-komkommerteler Wim Doorn uit Heerde staat voor volgend jaar een wkk gepland. De laatste vergunningaanvraag bij zijn gemeente loopt. Het areaal van de tuinderij Doorn? 1,5 hectare! Wim beseft dat zijn bedrijf - qua grootte van het areaal - een uitzondering zal vormen met een wkk. "Maar het is een misvatting dat wkk's op een kleiner bedrijf niet renderen. Het ligt er maar net aan wat je op jaarbasis verstookt. Wij verstoken op 1,5 hectare 600.000 kuub op jaarbasis. Dan is het een kwestie van rekenen en komen wij er met een wkk gunstiger uit. Het is een kwestie wat je onder de streep overhoud."

Volgens Wim zijn er maar 3 manieren om tegen de hoge gasprijs op te telen. "Een houtkachel, een wkk of niet meer produceren. Zo simpel is het. Als je geen alternatieven hebt voor de dure gasprijs is het einde oefening!" Omdat Doorn niet direct in een tuinbouwgebied actief is, heeft hij ook de mogelijkheid om stroom te leveren aan het net. Het valt de teler wel tegen dat de ministers Verburg en Van der Hoeven telers met kleinere oppervlaktes niet ondersteunen met wkk's en rookgasreinigers. "Het zijn maar een paar grote bedrijven die daarvan profiteren, maar de tuinbouw is wel groot geworden van de kleine bedrijven!"

"Vroeger was het resultaat van een teler afhankelijk van groene vingers", zegt Jaco Kieviet. "Tegenwoordig is het rendement afhankelijk van zaken die elders in de wereld gebeuren. Een orkaan in Amerika, een Russische inval in Georgië, het nucleaire programma van Iran, de groeiende economie in Azie; allemaal dingen die van invloed zijn op de kostprijs van energie, mest- en grondstoffen. Het gaat niet meer alleen om groene vingers."