Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Iperen:

Vloeibare kunstmest heeft de toekomst

Kunstmest strooien in de teelt van vollegrondsgroenten is ouderwets. De toekomst is aan vloeibare kunstmest. Dit is de visie van Van Iperen, meststoffenleverancier in Westmaas. De teler van nu wil kunstmest in steeds grotere banen strooien, waardoor het moeilijker wordt ook kopeinden, gerende percelen en slootkanten op de juiste manier te bemesten. Door de strikte regelgeving mag bovendien minder worden bemest en dat vereist steeds meer precisie. Vloeibare kunstmest biedt hier uitkomst. Moderne technieken maken het mogelijk deze meststoffen nauwkeurig te doseren, veel nauwkeuriger dan bij strooien.


Powerbasic kan volvelds worden toegepast met de spuitmachine. Daarnaast kan Powerbasic ook met speciale apparatuur in de rij worden gedoceerd.

Ruimte voor organische meststoffen

Door de mestwetgeving is het belangrijk een goede balans te vinden tussen aanvoer van organische mest en kunstmest. Nu ook fosfaat meetelt, gaat elke kilo fosfaat die met kunstmest wordt gegeven af van de hoeveelheid die met organische meststoffen mag worden toegediend. Die organische stof is nodig voor de vruchtbaarheid van de grond. Het zorgt voor een goed bodemleven en dient als een buffer voor mineralen. Met andere woorden: hoe efficiƫnter kunstmest kan worden ingezet, des te meer organische meststoffen kunnen worden gegeven. Dat gegeven wint verder aan belang, omdat de normen voor bemesting verder dalen. De ruimte voor de inzet van organische meststoffen wordt daarmee steeds krapper.

Fosfaat

De fosfaatgift kan worden beperkt door de plaatsing ervan te verbeteren.
Fosfaat beweegt niet in de bodem en moet dus dicht op de plant of zelfs in de plantvoor worden gebracht. Met korrels gaat dat moeizaam. Het kan, maar het leidt tot problemen door stof en vocht, waardoor het lastig is exact te doseren. Met vloeibare kunstmest is dat wel exact uit te voeren, dankzij pomp en computer.

Spelen met stikstof

Voor een hogere efficiƫntie kan ook stikstof bij de plant worden gebracht. In het ene gewas is het effect van een nauwkeurige plaatsing veel positiever dan in het andere. Dit is afhankelijk van het soort gewas, het groeipatroon en de manier van beworteling. Een teler kan spelen met de vorm waarin hij de stikstof geeft: als nitraat, ammonium of ureum. Die gedragen zich verschillend in de grond en gewassen reageren er ook verschillend op. Johan Aarnoudse van Van Iperen: "Je kunt de groei sturen door de gewenste elementen op maat aan te bieden. Je geeft niet meer standaard KAS, maar speelt met de verhoudingen."

Van Iperen heeft (in samenwerking met collega-toeleveranciers Mol Agrocom en Ten Brinke) voor vloeibare bemesting de Powerline ontwikkeld. Powerline bestaat uit een reeks vloeibare meststoffen, uitgesplitst in Powerstart, Powerbasic en Powerleaf. Elke productgroep bestaat uit verschillende samenstellingen. Kijk voor meer informatie op www.powerlinemeststoffen.nl

Bron: LTO Groeiservice
Publicatiedatum: