Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bovengemiddelde bemesting in bloemkool en broccoli

Agrotheek meet stikstof in de bodem

Dit seizoen meten wij gemiddeld lage waarden beschikbare stikstof in de bodem. De praktijk bevestigd dit doordat er bovengemiddeld wordt bijbemest in bloemkool en broccoli. Normaal gesproken vangt de mineralisatie de basisgift aan kunstmest voor een groot deel op. Zuurstofgebrek in de laag 20 – 40 cm lijkt een van de boosdoeners. Mineralisatie is het proces waarbij organisch materiaal omgezet wordt in ondermeer stikstof. Zuurstof is binnen dit proces het belangrijkste ingrediënt. De natte zomer van 2007 in combinatie met de zachte winter zijn hier debet aan. Diepwortelende groenbemesters en onder droge omstandigheden ploegen verdienen aandacht.

Koolgalmug

Vooral in de klassieke koolteelt gebieden is koolgalmug een ongrijpbare plaag. 2008 is weer zo’n jaar dat deze plaag hard toeslaat. Momenteel is er sprake van 5 – 95% aantasting in de broccoli. Combinatietherapie lijkt de enige remedie om schade te beperken. Een ontheffing van Admire als trayplaat behandeling is hierbij gewenst. De nevenwerking van Admire tegen koolgalmug komt bij een trayplaatbehandeling beter uit de bus dan een Gaucho Fytodrip of dummiepil. Vervolgens dient er vanaf de eerste week na planten met Karate Zeon uitvloeier gespoten te worden. Het aantal herhalingen (3 – 6 keer) is afhankelijk van de regionale druk van de koolgalmug.

Bron: Nico van Langen, CAV Agrotheek
Publicatiedatum: