Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip ijsbergsla Rijk Zwaan:

Hopelijk eindigt het seizoen zoals het begon

De teelt van ijsbergsla gaat al weer naar zijn laatste fase. Alle plantingen van seizoen 2008 zitten al weer in de grond. Hoewel het plaatselijk niet gemakkelijk was om alles geplant te krijgen. Overvloedige regenval maakten planten soms onmogelijk. Uitstellen was de enige keuze. Zuidelijk was dit probleem veel minder, maar hier heeft hagel plaatselijk tot schade geleidt.

Markt

De markt van sla is momenteel overvol en dit gaat dan weer gepaard met lage prijzen. Product van goede kwaliteit is ruim voorhanden. Dat bewijst maar weer dat kwaliteit alleen niet de prijs maakt, maar vraag en aanbod prijsbepalend is. Hopelijk eindigt het seizoen zoals het begonnen is en trekken de prijzen naar een niveau waar men tevreden mee kan zijn. Het is hard nodig om de stijgende kostprijs gecompenseerd te krijgen.

Teeltactualiteiten

De ijsbergsla heeft dit jaar qua klimaat wisselvallige weersomstandigheden gekend. Wij verwachten dat dit nog een tijdje zo blijft. Enkele dagen warm weer en dan weer neerslag zullen groeischokken kunnen veroorzaken. Hoewel deze minder zullen zijn als hartje zomer. De dagen zijn al merkbaar aan het korten en meestel neemt dan ook de luchtvochtigheid wat toe. Belangrijk is dan om bij te blijven met de preventieve ziektebestrijding. Insecten en schimmels kunnen snel de ziektedruk verhogen tijdig ingrijpen is dan de oplossing. Lage prijzen motiveren niet, maar toch zal men moeten blijven proberen om kwaliteit op een zo hoog mogelijk niveau te houden.

Diamantinas(45-92 RZ)

Ons nieuwe ras 45-92 RZ heeft als naam Diamantinas RZ gekregen. Veel telers hebben dit jaar het ras al in hun teeltprogramma geplaatst. De goede resultaten tot nu toe bevestigen dat dit een juiste keuze is. De eerste grote percelen van Diamantinas RZ worden nu geoogst en de resultaten zijn zeer tevreden stellend. Bolvorm en inwendige kwaliteit zijn uitstekend te noemen. Wat vooral opvalt is zijn frisse groene kleur. De komende weken zullen ook bij andere telers Diamantinas geoogst gaan worden. Belangrijk is dan hoe het ras reageert op de grond en klimaatverschillen in den lande. Hierin hebben we alle vertrouwen, omdat onze proeven over het hele land intensief zijn geplaatst en steeds als goed zijn beoordeeld. Toch horen we graag eventuele opmerkingen en kanttekeningen. Dit om komend seizoen nog een betere ondersteuning te kunnen geven naar een optimaal eindresultaat.

Onze andere rassen

Tevens kunnen we schrijven dat onze reeds enkele jaren in de markt zijnde rassen zoals Argentinas RZ, Platinas RZ, Mirette RZ en Silvinas RZ die hun marktwaarde tot nu toe weer bewezen hebben. Ook onze rassen zijn geen wonderrassen, maar wel het telen meer dan waard.

Planten voorbij

Nu de planttijd voorbij is blijft er weer wat tijd over voor andere zaken. Uitkijken naar nieuw te pachten percelen is een optie. Goede gewascontrole en bij blijven met teeltmaatregelen is nodig. Kennis vergaren bij andere bedrijven zoals op 3 oktober 2008 in Fijnaart bij Rijk Zwaan.

IJsbergsladag Fijnaart 3 oktober

Plan deze dag alvast in U agenda en bezoek dan Rijk Zwaan in Fijnaart. Een event die je als teler zeker niet mag missen. Verdere informatie en uitnodigingen zullen de komende tijd volgen.
 
Publicatiedatum: