Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip kassla Rijk Zwaan

Rassenkeuze: Elke herfst, grond, kas en ras is anders

Het kiezen van een slaras gaat niet over een nacht ijs. Voordat een ras zo ver is dat het in de praktijk zijn betrouwbaarheid heeft bewezen gaan er heel wat testen aan vooraf. Eerst interne proeven bij Rijk Zwaan en na intensieve keur naar de praktijk. Deze praktijkproeven gebeuren dan in het hele land en dan het hele teelttraject. Belangrijk voor ons is om er achter te komen hoe het ras voldoet en wat zijn optimale teeltmethode is. Hier bent u als teler een heel belangrijke schakel. U als teler kunt met deze proeven ervaren of dit nieuwe ras die meerwaarde voor u heeft. Deze teeltervaringen kunnen wij weer gebruiken voor het juiste teeltadvies. Sla is sla en groeit als sla, dat is eigenlijk al lang niet meer. De teelt gebeurt onder zoveel verschillende teeltcondities dat speciale raseigenschappen optimaal benut moeten worden voor een goed eindresultaat.

Elke kas is anders

Tegenwoordig is bijna elke kas anders en vraagt dit om specifieke teelttechnische kennis om deze op een optimale manier per kas of afdeling te benutten. Is de kas van hetzelfde type kan grond, ligging en jaargetijde, beoogt klimaat en bemesting enorm invloed hebben op teeltresultaten. Ook afzet, beoogt gewicht en ook alternatieve types vragen om zo veel mogelijke teeltinformatie om oogstzekerheid te waarborgen.

Elke grond is anders

Soms zijn er al grondverschillen in een afdeling,. Belangrijk is dan te weten hoe men deze verschillen zo kan oplossen dat de teelt toch uniform in kwaliteit en gewicht komt te staan. Grondbemonstering is noodzakelijk en bij bodemverschillen is het goed om er een extra bemonstering op te laten uitvoeren. Grondverschillen zijn niet zo belangrijk, als de structuur maar goed is en de bemesting zo is uitgevoerd dat de groeiomstandigheden gelijk zijn.

Elk ras is anders

De slarassen die Rijk Zwaan momenteel beschikbaar heeft zijn uitvoerig uitgetest en hebben hun vuurdoop al lang doorstaan. Deze rassen zijn inzetbaar in de aangegeven teeltperiodes. Toch heeft elk ras weer een wat andere groeiwijze en teeltwijze. Het ene ras is snel en dit vraagt extra alertheid op voedingstoestand en klimaat. Een ander ras ligt wat platter op de grond, dit vraagt weer extra aandacht op plantmethode (iets hoger planten) en de preventieve ziektebestrijding.
Alternatieve slatypes vragen andere watergiften en ook een goede preventieve schimmelbestrijding. Bij compacte types of zware sla zijn ook grote teeltverschillen. Dit is niet erg als er maar goed op ingespeeld wordt.

Energie en rassenkeuze

Het oplopen van de kostprijs bij sla heeft ook invloed op de rassenkeuze. Vooral de hoge energiekosten vragen om teeltmaatregelen die energiebesparend zijn. Onze rassen zijn geschikt om ze met minder energie te telen. Dit vraagt wel een langere teeltduur en een aangepaste gewasbescherming. Tevens kan het energieverbruik vermindert worden door andere maatregelen zoals het gebruik van een scherm. Het repareren van kapot glas en het gebruiken van plasticfolie langs de zijwanden. Dit is zeker interessant indien men toch temperaturen wil realiseren die nodig zijn voor het telen sla volgens het normale teeltschema.

Elke herfst is anders

Elk teeltseizoen vraagt om teeltaanpassingen soms zelfs elk uur van de dag. Zo ook zeker de herfstteelten van kassla. Teeltomstandigheden vragen veel aandacht en dit geldt zeker voor een herfstteelt. Het afnemende licht samengaand met langere nachten maken het telen van sla extra moeilijk. Hierbij komt nog dat de hoge grondtemperatuur de wortelactiviteit stimuleert . Daarbij komt nog dat de relatieve luchtvochtigheid in die tijd van het jaar hoog kan zijn. Ruim luchten en starten met voldoende voeding is dan noodzakelijk.

De markt

De energiekosten en de toch wel lage prijzen van sla het afgelopen seizoen hebben altijd gevolgen. Dit is ook nationaal en internationaal te merken in een inkrimping van de teelt van sla. De oplopende kostprijs doet telers besluiten om het teeltschema te veranderen. Zeker voor de winterteelt verwachten wij een wat verdere inkrimping. Voor het voorjaar hoor je ook nu al geluiden vanuit het buitenland dat de prijzen daar ook een inkrimping tot gevolg hebben. Hopelijk heeft dit een positieve invloed op de prijzen.

Rassen Mariken (42-21 RZ0 en Abeba (42-152 RZ)

Deze nieuwe rassen van RZ hebben nu een naam. Zeker omdat ze belangrijk zijn voor het komend teeltseizoen zijn we blij dat we deze rassen nu met naam aan u kunnen voorstellen. Mariken RZ voor het zware segment en Abeba RZ voor het compacte segment.
Publicatiedatum: