Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: prijsontwikkeling landbouwproducten

De Europese Commissie (Cie.) heeft een analyse gemaakt van de oorzaken van de hoge prijzen voor landbouwproducten en de vooruitzichten in de toekomst. De oorzaken zijn deels structureel en deels cyclisch van aard. Hoewel prijsfluctuaties normaal zijn in de landbouwmarkten, zijn voor sommige sectoren de prijzen niet meer te verklaren door normale marktontwikkeling. Het rapport identificeert en analyseert de belangrijkste drijfveren achter de gestegen prijzen. Het benadrukt hoe het per landbouwproduct verschilt hoe de factoren een rol spelen in de prijsontwikkeling.
De belangrijke drijfveren voor de gestegen prijzen en de grotere prijsschommelingen zijn in 3 groepen te verdelen:

1. veranderingen in landbouwproductie en handel
2. veranderingen in de macro-economische ontwikkeling (vraag en aanbod)
3. landbouw- en handelspolitiek die vooral het aanbod beïnvloeden.

Het toekomstbeeld tot 2017 dat wordt geschetst in het rapport is van veel onzekere factoren afhankelijk, zoals de economie, de brandstofprijzen, onderzoek en innovatie, nieuwe grond die in productie komt, klimaatverandering en ontwikkelingen in de landbouw, handel en energiebeleid.

De Cie. stelt 3 belangrijke soorten acties voor: pogingen om op korte tot middenlange termijn de impact van prijsstijgingen bij te sturen, initiatieven om het aanbod van landbouwproducten op de langere termijn te verhogen en acties om de crisis op internationaal niveau aan te pakken.

De EU heeft 2 rapporten gepubliceerd:
  1. High prices on agricultural commodity markets: situation and prospects - een analyse van de oorzaken voor de hoge prijzen.
  2. AGRICULTURAL COMMODITY MARKETS OUTLOOK 2008-2017 - een analyse van te verwachten ontwikkelingen, gemaakt door de OECD samen met FAO, FAPRI en USDA.
bron: PT

Publicatiedatum: