Eén van de noviteiten van Horti Fair 200

Fins Navarbo-systeem koelt kassen met watergordijnen

Met het Finse Novarbo-systeem worden kassen gekoeld met behulp van watergordijnen. Eén van de noviteiten van Horti Fair 2008. Bij het Finse Novarbo-systeem is boven in een pad tussen twee teeltrijen (een per 8 tot 10 rijen) een buis gemonteerd met daarin een groot aantal sproeiers, een soort douchekoppen. De naar beneden gerichte sproeiers creëren een soort gordijn van druppels.


 

Koelen met watergordijn

De druppels nemen warmte op uit de kaslucht en worden onderin het pad opgevangen in een soort filter. Tegelijkertijd condenseert er uit de kaslucht waterdamp op de druppels waardoor het systeem de kaslucht tevens droger maakt. Het te gebruiken water wordt gekoeld door het boven een bassin te versproeien. De in de lucht zwevende druppels koelen af doordat er een zeer kleine hoeveelheid water per druppel verdampt, wat warmte onttrekt aan de druppel.


 
Volgens Novarbo is het systeem geschikt voor zowel Noord- als Zuid Europa. In Finland zijn momenteel een komkommer- en een tomatenbedrijf die met het systeem werken. Het kan geïnstalleerd worden terwijl het gewas in de kas is. De investeringskosten voor het systeem bedragen ongeveer 80-120 euro per vierkante meter kas. Novarbo is eventueel bereid een kleine groep geïnteresseerde telers te laten kennismaken met het systeem op de twee praktijkbedrijven in Finland. Voor meer informatie kunt u bellen met Ton van Gastel: 070 4415057.

Bron: Energiek 2020

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven