Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog volop plek in Bergerden II

Het loopt nog niet storm met glastuinders die zich willen vestigen in glastuinbouwgebied Bergerden II. Twee ondernemers hebben een optie genomen op een kavel in het gebied en een derde heeft ook serieus belangstelling.In fase I van de ontwikkeling van glastuinbouwgebied Bergerden, tussen Arnhem en Nijmegen, is ongeveer 100 hectare grond uitgegeven aan nieuwe glastuinbouwbedrijven. Harrie Vreman van projectbureau Bergerden concludeert dat sprake is van een mooie mix van tuinders uit de regio en tuinders uit het westen. "En het is ook een mooie mix van potplantenkwekers en groententelers", aldus Vreman.

Inmiddels hebben zich 17 tuinders gevestigd in Bergerden. Daarmee is fase I ingevuld. Voor fase II is ruim 40 hectare beschikbaar. Afhankelijk van de bedrijfsomvang is hier ruimte voor zes à zeven bedrijven. Inmiddels hebben twee glastuinders een optie genomen op een plek in dit gebied, en is een derde serieus in gesprek over vestiging in Bergerden. Projectleider Harrie Vreman hoopt de komende maanden met nog enkele ondernemers in gesprek te komen over vestiging in het fonkelnieuwe, moderne glastuinbouwgebied.

Dat glastuinders niet staan te dringen om zich in Bergderden te vestigen, heeft volgens Vreman mogelijk te maken met terughoudendheid als gevolg van financiële problemen van de EnergieCombinatie Bergerden. Deze problemen zijn opgelost door overname van de collectieve energievoorziening door de gevestigde tuinders in fase I. Voor Bergerden II is de collectieve energievoorziening geen verplichting meer. Voor de nieuwkomers zijn individuele aansluitingen voor gas en elektra beschikbaar. Ook is er voldoende netwerkcapaciteit om elektriciteit terug te leveren als dat aan de orde is.

"Ondernemers kunnen een keuze maken die voor hen het voordeligst uitpakt. Dit kan een individuele aansluiting voor gas en elektriciteit zijn, maar ook gebruik maken van de collectieve energievoorziening is mogelijk", aldus Vreman. Voor Bergerden II is wel het collectieve gietwatersysteem beschikbaar. Dit systeem heeft zich in Bergerden I bewezen en zal worden uitgebreid voor de tweede fase.

Bron: Nieuwe Oogst, Editie Oost
Publicatiedatum: