Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
80% glastuinders dreigt over kop te gaan

Geen steun voor tuinders in Almere

Wethouder Martine Visser van Economische Zaken zegt niets te kunnen doen voor de telers in Buitenvaart die op dit moment in zwaar weer verkeren. "Het is natuurlijk ontzettend treurig nieuws en ik vind het buitengewoon jammer dat het slecht gaat", reageert zij op de uitspraak van Ron van Zwet, voorzitter van de LTO-Noord/Glaskracht afdeling Almere, dat 80% van de ondernemers in het buitengebied over de kop dreigt te gaan.

De problemen worden voornamelijk veroorzaakt door de gestegen energieprijzen. Bovendien kunnen veel telers moeilijk concurreren met telers uit het buitenland die de teelt goedkoper aan kunnen bieden.Dat het slecht gaat met deze sector komt voor wethouder Visser niet als een verrassing. "Dat het moeilijk gaat, is langer bekend. Intern zijn wij al een tijdje bezig met een onderzoek naar de glastuinbouw in Almere. We willen graag duidelijkheid krijgen over de toekomstperspectieven van deze sector." De zorgwekkende situatie waarin veel kwekers zich nu bevinden, is geen reden om het onderzoek sneller af te ronden, aldus Visser. Ook ziet zij geen reden om om tafel te gaan met de ondernemers.

"Voor de tuinders is het heel heftig, het gaat om hun bedrijf. Het gaat zelfs om hun hele leven. Toch kunnen we heel weinig voor hen doen als gemeente, andere bedrijven die failliet dreigen te gaan, helpen we ook niet. Ik zie ook niets in het nemen van een noodmaatregel."Visser ziet de problemen van de Almeerse tuinders als een landelijk probleem. "Je zou de ondernemers tijdelijk bij kunnen staan met een uitkering om een periode te overbruggen. Als er geen zicht is op verbetering, worden de zaken ingewikkeld en kun je een faillissementen eigenlijk niet voorkomen."

Bron: Almere Vandaag
Publicatiedatum: