Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwschool Sint-Truiden pronkt met nieuwe kas en loods

De Tuinbouwschool in Sint-Truiden neemt vanaf 1 september een nieuwe kas en een praktijkloods in gebruik. "De uitbreiding is er gekomen vanwege het stijgende aantal leerlingen en ook door de vraag vanuit de bedrijfswereld", zegt directeur Jacques Dewaelheyns. De kostprijs bedraagt ongeveer twee miljoen euro. Het is al het derde serrecomplex dat de Tuinbouwschool in haar 85-jarige bestaan in gebruik neemt.

"In 1950 werd een eerste houten serrecomplex gebouwd", zegt technisch adviseur Eddy Leclere. "Dat was maximaal 2,5 meter hoog om de stookkosten te beperken. In 1975 moest die houten constructie wijken voor een metalen serre. Maar alles veroudert heel snel, dus hebben we al in 1999 beslist om een ultramodern complex te laten bouwen dat helemaal automatisch gestuurd wordt".

Door de nieuwe leerplannen in het land- en tuinbouwonderwijs is de scheiding tussen theorie en praktijk uit den boze. Daarom heeft de school beslist ook een praktijkloods te bouwen. "Er zijn naast de loods ook praktijklokalen. Zo kunnen onze leerlingen na een korte theoretische uitleg de teelt onmiddellijk in de praktijk uitvoeren. Na het practicum volgt dan de theoretische terugkoppeling", zegt directeur Jacques Dewaelheyns.

In de nieuwe serres zitten zowel de bloemen- en de sierteelt als de fruitteelt onder één dak. Aardbeien en ander klein fruit kunnen er in een vervroegde of verlate teelt gebeuren dankzij verlichting en verduistering via schermen. Het complex biedt ook mogelijkheden voor proeven onder verschillende groei- en klimatologische omstandigheden voor hardfruit zoals appelen en peren. Biotechnologische processen kunnen in verschillende omgevingsfactoren in een laboratorium ook getest worden.

Het nieuwe complex is er gekomen door de spectaculaire groei van het aantal leerlingen. "In 2003 studeerden 355 leerlingen aan de Tuinbouwschool en vorig schooljaar waren er dat al 651, vooral uit Limburg en Vlaams-Brabant. Daardoor was er nood aan extra serres en lokalen. De bedrijfswereld gebruikt de gesofisticeerde apparatuur ook en was vragende partij voor het moderne complex", zegt Jacques Dewaelheyns. "Onze leerlingen vinden heel snel werk in de fruitteelt, maar ook bij bloemisten".

Bron: Vilt
Publicatiedatum: