Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teeltinterview Elanto RZ met Paul van Schie uit Kwintsheul:

"De kwaliteit van Elanto is de hele zomer en voorjaar perfect geweest"

Op 19 augustus spraken we met Paul van Schie uit Kwintsheul. Voor het 3e jaar op rij teelt hij Elanto RZ. De plant is geënt op onderstam maxifort en getopt. Stengeldichtheid na planten was 2,3 per m2 en met eindafstand staan er 3,45 stengels per m2. De zaaidatum bij Kwekerij van Schie is op 29 oktober, de plantdatum op 14 december.

Hoe is de stand van het gewas?

De 29e tros staat in bloei. Het gewas neigde naar vegetatief voordat we begonnen met het weghalen van blaadjes uit de kop. We halen al 5 tot 6 weken een blaadje uit de kop. Het gewas is nu dan ook mooi open. Al neigt hij bovenin nog steeds wat naar vegetatief.

Hoe hoog is op dit moment dan de plantbelasting?

177 stuks per m2.

Temperatuursinstelling

Het grootste gedeelte van het jaar is het stookregime hetzelfde; ochtend 18C, dag 20C, voornacht 14C en in de nanacht even naar 17C. Wel worden de tijden veranderd. De voornacht bijvoorbeeld wordt langer of korter en bij hoge instraling op de dag wordt er ’s ochtends eerder naar de 18C toegestookt. De ventilatie bepaald voor een groot deel de gerealiseerde waarden. Als het zonnig is mag het 25C worden op de dag. Bij voldoende joules (1400-1500) mag de dag wat langer worden doorgetrokken, tot 20:00 uur nu. Hiervoor zijn de puntjes van de trossen bepalend. Als ze goed uitgroeien trekken we hem ‘s avonds nog eens door. Zo gauw ze niet goed uitgroeien, gaan we koeler telen.

Watergift

De gift begint om 9:00- 9:30 uur en stopt rond 16:30-17:30 uur. De eerste beurt wordt pas gegeven als er minimaal 10% ingeteerd is. Anders wacht ik ’s ochtends wat langer om goede wortels te blijven houden. Ook hebben we vorige week Previcur gedruppeld, omdat de wortelpuntjes niet optimaal waren. De beurt grootte is 125 cc per plant.

EC/pH

Er wordt een EC van rond de 2,6 meegeven en een pH van 5,6. In de mat is de EC rond 4-4,5 mS en de pH is 5,8.

Wat is het gemiddeld vruchtgewicht?

92 gram. Door het gehanteerde temperatuursregime, zijn we het hele jaar niet grof geweest, zo rond de 95-98 gram. Doordat we makkelijk stoken is ook botrytis nauwelijks aanwezig .

Ben je tevreden met de kwaliteit en de productie?

Met de kwaliteit ben ik absoluut tevreden. Sinds kort weet ik nu zeker dat er pepinovirus op de tuin is. Het toont nu voor het eerst wat bonter. Tot nu toe is de kwaliteit de hele zomer en voorjaar perfect geweest, met percentage binnenland tussen de 0,6 en 0,8%. Af en toe moeten we helaas wel een plant weghalen met bronsvlekkenvirus, door de trips. Maar wat ik al zei, kwalitatief is Elanto een prachtige tomaat, hij komt bijvoorbeeld heel goed uit de bewaarproef. En qua gewaswerk draait hij makkelijk in. De productie is ook naar tevredenheid, t/m week 33 hadden we 43,5 kg per m2 weg.
Publicatiedatum: