Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinders hopen op DETAF oplossing te vinden

Biologisch tuinbouwbedrijf Verbeek zoekt duurzame energie

Bij biologische tuinbouw hoort duurzame energie. Dat verwacht de consument gewoon, merkt Leo Verbeek. Het tuinbouwbedrijf van de gebroeders Verbeek heeft het oog laten vallen op de hout-wkk. "Maar misschien vinden we op de DETAF wel iets veel beters." Leo Verbeek (50) is getrouwd en heeft twee dochters van 13 en 14. Hijis de middelste van de gebroeders Verbeek in Velden. Sjaak is deoudste, Fons de jongste. Samen verbouwen ze biologische paprika’s,komkommers en tomaten onder 7,8 hectare glas.



Bij het biologisch glastuinbouwbedrijf van de gebroeders Verbeek in Velden staan drie wkk's. Daarmee produceren ze elektriciteit, waarvan het overgrote deel naar het net gaat. De warmte en de CO2 die daarbij vrijkomt, gebruiken ze in de kas. Een duurzame oplossing, want er gaat geen energie verloren. "Maar het kan nog duurzamer", beseft Verbeek zich. Want de wkk's draaien nu op gas. Vandaar dat de gebroeders al een tijd op zoek zijn naar een CO2-neutraal alternatief.

Hout

Na een lange zoektocht kwamen ze uit bij een hout-wkk. Eén grote generator zal alle drie de bestaande wkk’s vervangen. Bij het verstoken van het hout wordt stoom opgewekt die een generator aandrijft. Het apparaat gaat 2 MW aan stroom produceren. Het tuinbouwbedrijf gebruikt daar zelf zo’n 10 procent van. Daarnaast komt er 8 tot 9 MW aan warmte voor de kas vrij. De plannen zijn al vergevorderd; de vergunningaanvraag ligt bij de gemeente.

Houtsnippers gaan nu vooral naar de compostering, of ze blijven na het snipperen in het bos achter. Verbranding levert CO2-neutrale energie op. Het tuinbouwbedrijf van Verbeek zou met een dergelijke wkk het elektriciteitsnet voortaan van groene stroom kunnen voorzien. En ook zelf profiteert het van duurzame elektriciteit en warmte.

"Toch zitten er nog wel wat haken en ogen aan", legt Leo Verbeek uit. De temperatuur wordt niet hoger dan 60 graden. "In de winter komen we iets tekort." Ander punt van een steeds populairder wordende brandstof als hout is de beschikbaarheid. Wanneer hout vaker als brandstof wordt ingezet, gaat de houtprijs omhoog. "Maar", zo redeneert Verbeek. "Ook gas wordt duurder."



Techniek

Grootste probleempunt daarentegen is de techniek. Verbeek zou het liefst de CO2 die vrijkomt bij de houtverbranding in de kas willen gebruiken, zoals hij gewend is met zijn huidige gas-wkk. Maar bij hout moet die CO2 eerst uit de rookgassen gewassen worden. "Voor de tuinbouw is dit een heel nieuwe techniek", weet de ondernemer. Een belangrijke techniek. Want als daar geen oplossing voor komt, moet hij vloeibare CO2 aankopen. "En dan wordt het misschien wel te duur om er aan te beginnen."

In Friesland wordt aan een oplossing gewerkt, weet hij. "En wie weet heeft er op de DETAF iemand een oplossing." De beurs in Venlo is vlakbij. Hij gaat dus zeker kijken. Samen met zijn broer Fons. "Sjaak weet het nog niet zeker", zegt Leo. "Het ligt er een beetje aan hoe druk het op het bedrijf is en natuurlijk aan wat er op de beurs allemaal te zien is."

Zelf hoopt hij op zijn minst wat contacten te leggen, met leveranciers van houtsnippers bijvoorbeeld. En hij blijft geïnteresseerd in andere oplossingen. "Misschien komen we wel tot het inzicht dat we helemaal niet aan die hout-wkk moeten beginnen, omdat er iets veel beters te koop is."

Bron: Detaf.nl
Publicatiedatum: