Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landbouw minder arbeidsintensief

In 2007 waren er in Nederland nog bijna 77 duizendlandbouwbedrijven, een derde minder dan in 1995. De oppervlaktelandbouwgrond is sinds 1995 bijna niet afgenomen, waardoor de meesteovergebleven bedrijven flink groter en minder arbeidsintensief zijngeworden.

De gemiddelde omvang van een landbouwbedrijf is toegenomen van 17 ha in 1995 tot 25 ha in 2007. Ook rundvee-, varkens- en kippenbedrijven zijn naar verhouding in omvang toegenomen.

Aantal landbouwbedrijven en oppervlakte cultuurgrond

Vergeleken met 1995 werd in 2007 op de landbouwbedrijven 20 procent minder arbeid ingezet. De grootste daling van de arbeidsintensiteitdeed zich bij de tuinbouwbedrijven voor. Daar is een sterke stijgingvan het areaal samengegaan met een afname van de hoeveelheid arbeid,waardoor er in 2007 per eenheid arbeid 56 procent meer grond bewerkt wordt dan in 1995.
Opde fruitteeltbedrijven is het beeld anders. Een sterke afname van dehoeveelheid landbouwgrond (20 procent, 1995–2007) gaat hier gepaard meteen daling (7 procent) van de hoeveelheid arbeid. Per saldo betekent dit dat er 14 procent minder grond bewerkt wordt per eenheid arbeid. De fruitteelt wordt dus steeds arbeidsintensiever.

Ontwikkeling arbeidsintensiteit in land- en tuinbouw, 1995–2007

Publicatiedatum: