Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip kassla Rijk Zwaan:

Maak het glas van de kas helder

Maak in de loop van augustus het glas van de serre helder, zowel binnen- als buitenzijde. Meer licht betekent een betere kwaliteit. De onderzijde is sterker op smet, beter gesloten en de plant is sterker tegen ziekten: o.a. bremia.Vooral voor de volgteelten in herfst en winter is licht meestal de beperkende factor voor voldoende groei.

Breng de bodem egaal op vocht. Neem voldoende tijd voor een goede bodembewerking zodat eventuele zoutere en of drogere plekken worden weggewerkt. Door de hoge bodemtemperatuur is op dit ogenblik de mineralisatie maximaal. Geef daarom een lagere stikstofgift. Te hoge N-cijfers geven een zwakker gewas. Dit werkt smet in de hand. Hou het stikstofniveau tussen de 200 à 250 eenheden of rond de 4 mmol nitraatstikstof.

Plantmateriaal

Start niet met een te kleine plant. Deze maakt makkelijker omvang, wat in deze periode een nadeel is. Een compacter gewas behoudt een gezondere onderzijde daar deze minder gevoelig is voor smet en geel blad.

Watergift

De watergift voor Flandria-types mag nu tijdens de doorwortelperiode iets groter zijn in tegenstelling tot de hoogzomerperiode. Zo wordt de omvang niet te royaal. Blijf ook steeds beregenen in het koudste gedeelte van de nacht om de bodemtemperatuur iets lager te krijgen. Een te hoge bodemtemperatuur in combinatie met afnemende lichtomstandigheden kan makkelijker roosvorming en kwaliteitsproblemen in de hand werken.

Watertemperatuur

Beregen in deze periode, indien mogelijk, met geboord put- of leidingwater. Dit water heeft een lagere temperatuur dan oppervlaktewater. Een bodemtemperatuur van enkele graden lager maakt een wereld van verschil.

Bacterierot

Blijf alert voor bacterieziekten. Behandel het beregeningswater met waterstofperoxide of chloor en probeer stilstaand water in de leidingen te voorkomen. Spui de hoofdleiding voor elke gietbeurt. Het gebruik van leiding- en of geboord putwater verlaagt de bacteriedruk.

Bestrijding

Hogere nachttemperaturen en vochtigere weersomstandigheden verhogen de ziektedruk. Wees niet te zuinig of te laat met de bestrijding. Hou een strak schema aan en wissel af met verschillende beschermingsmiddelen.
Insecten zoals bladluizen en rupsen vragen in deze periode extra aandacht. Spuit met voldoende water en druk. Controleer ook de pH van uw spuitvloeistof.
 
Publicatiedatum: