Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanuit heel Nederland en België meldingen van muizenvraatschade

Uit diverse plaatsen in Nederland en België komen berichten van muizenvraatschade in groentengewassen. Mede door de laatste zachte, open winter is de muizenpopulatie behoorlijk toegenomen. Door deze grote populatie ontstaat er, met name in peen- en rode bietpercelen, veel schade. Zeker nu de laatste graanpercelen geoogst worden, waardoor een belangrijke voedselbron voor deze dieren wegvalt, is het extra uitkijken voor migratie van muizen. Vraatschade kan leiden tot afkeuring van uw geoogst product. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen.

Muizenvraatschade kan beperkt worden door de volgende punten in acht te nemen:
  • Breng hoge nestkasten voor roofvogels rondom uw kavel aan. Vanuit deze kasten hebben roofvogels goed zicht op uw perceel en kunnen daarom aanzienlijk meer muizen vangen;
  • Vanaf het moment dat de ruggen zijn getrokken, begint u met de bestrijding van de moederdieren. Dit is noodzakelijk om groei van de populatie te voorkomen. Als u vermenigvuldiging van het muizenbestand weet voor te zijn, heeft u later in de teelt minder kans op problemen. Eén ouderkoppel in het vroege voorjaar kan in één jaar voor 20.000 nakomelingen zorgen!
  • Het aanbod van voedsel is momenteel erg groot. Dit houdt in dat u de plaats van de voederdozen voor bestrijding zorgvuldig moet bepalen. Vooral langs de perceelrand en bij de vraathaarden zijn geschikte plekken.
  • Gebruik alléén goedgekeurde voederdozen zodat andere dieren er niet bij kunnen.
Bron: Bejo Zaden
Publicatiedatum: