Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste glasbedrijven voor tweede fase

Agriport A7 maakt een nieuwe start

Agriport maakt een nieuwe start in de tweede fase van het honderden hectare grote glasgebied in Wieringermeer. De vergunningen voor eerste twee nieuwe bedrijven aan de Tussenweg zijn door de gemeente verleend. Nog eind dit jaar en begin volgend jaar zullen de bouwactiviteiten van deze bedrijven daar al volop gaande zijn. Afgelopen jaren is de eerste fase van het glastuinbouwgebied in Wieringermeer volledig uitgegeven. Inmiddels staat een paar honderd hectare in dat gebied onder glas en wordt er nog volop gebouw. De tweede fase omvat eveneens een honderden hectare groot gebied, globaal vanaf de Tussenweg richting Westermiddenmeerweg.

Ramiro

Het eerste bedrijf dat in de tweede fase gaat bouwen is Sweetpoint Teelt uit Honselaarsdijk, een combinatie van vier glastuinders. Sweetpoint heeft het exclusieve recht voor de teelt van de opmerkelijke paprika Ramiro. In tegenstelling tot de gewone paprika is de Ramiro een bijzonder zoete, langwerpige vrucht, die wel twintig centimeter lang wordt, in de kleuren rood, groen en geel. "Sweetpoint wil gang zetten achter de kassenbouw aan de Tussenweg", zegt Jack Kranenburg van Agriport. De bedoeling is dat Jimmink binnenkort begint met het grondwerk en dat eind deze maand, begin volgende maand de bouwactiviteiten starten. Eind dit jaar moet de eerste twaalf tot veertien hectare glasdicht zijn. De bedoeling is om eerste kwartaal volgend jaar de paprika’s te planten zodat met het langer worden van de dagen het licht en de warmte in de kassen benut worden en in de zomer kan worden geoogst. Sweetpoint heeft een kavel van ruim dertig hectare. "Daarvan zal straks zo’n 25 hectare onder glas komen te staan", verwacht Kranenburg.

Red Harvest

Het tweede bedrijf dat zich op de tweede fase van Agriport gaat vestigen is Noordam-Barendse. De gebroeders Jaap en Leon Noordam uit De Lier en Wilfred Barendse uit Tinte (Oostvoorne) willen onder de naam Red Harvest aan de Tussenweg een kas bouwen met een oppervlakte van bijna zestien hectare. Red Harvest wordt in principe een onbelichte tomatenkwekerij voormiddelgrote trostomaten. Het bedrijf kan uitgroeien tot 55 hectare. RedHarvest doet ook mee in telersvereniging FrEsteem, waar ook andereglasbedrijven in Wieringermeer bij aangesloten zijn.

Zomer

Begin volgend jaar moet gestart worden met heiwerk en fundament, waarna in de zomer de kas er moet kunnen staan. "Deze kassen worden met een bepaalde energievoorziening gebouwd. Als aan een reeks voorwaarden wordt voldaan komen ze voor subsidie in aanmerking en een speciale certificatie. Ook de bouw is aan tijd gebonden, en wanneer de planning wordt gevolgd, wordt daar aan voldaan", aldus Jack Kranenburg.

Bron: Agriport A7
Publicatiedatum: