Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eko-teelt:

Continu schakelen op signalen van het gewas

EKO-telers zijn bij de bestrijding van ziekten en plagen volledig aangewezen op de natuurlijke, bij de wet goedgekeurde, middelen. Voor de medewerkers van Hareko in Oosterbierum (Fr.), onderdeel van Hartman Kwekerijen in Sexbierum, is dit dagelijkse kost. Met name luis is binnen dit bedrijf een grote vijand, waartegen zo’n drie maal per week diverse bestrijders worden ingezet.

Vanuit de vestiging van Horticoop in Klazienaveen werkt een team van drie specialisten geïntegreerde bestrijding. Zij begeleiden in het Noordoosten van het land drie grote EKO-telers met een areaal van 20 ha plus nog diverse EKO-kruidentelers net over de grens in Duitsland. Specialist Berend Vleems geeft advies bij Hareko, een bedrijf waar diverse soorten tomaten, komkommer en paprika geteeld worden en heeft daar intensief contact met eigenaar Cok Hartman en teeltbegeleider Obejan de Jong.


v.l.n.r. eigenaar Cok Hartman, Horticoops gewasbeschermingspecialist Berend Vleems en teeltbegeleider Obejan de Jong.

Bestrijders vooral vaak inzetten

"In de EKO-teelt denken we aan gisteren, niet aan morgen", opent Cok treffend het gesprek. "Vanaf de start van de teelt zetten we direct biologische bestrijders in." Berend komt vanaf die tijd elke week langs op het bedrijf en overlegt met Obejan en de gewasscouts of er bijgestuurd moet worden. Berend: "Aan het begin van het seizoen ben ik heel aftastend, je probeert alle plagen uit te sluiten, en laat daar een inzetstrategie op los. Bij Hareko wordt er zeker niet bezuinigd op insecten. Maar bij EKO-teelt geldt : de juiste hoeveelheid is belangrijk, maar vooral ook de frequentie waarmee de bestrijders worden ingezet. Binnen de afdeling komkommer en paprika worden dan ook maar liefst drie keer per week sluipwespen en galmuggen uitgezet. De kans van aanslaan is dan maximaal. Bovendien zetten we verschillende bestrijders in tegen één plaag, dan kun je rekenen op een beter effect."

Vitaal gewas

Volgens Cok is de vitaliteit van de planten binnen de EKO-teelt bijzonder belangrijk. "Een vitaal gewas kan veel meer hebben. Dat begint al bij de bodem, die de juiste luchtigheid en voedingswaarde moet hebben." Obejan, de man van de teelten binnen Hareko, vult aan: “Het is binnen de EKO-teelt inderdaad altijd maar vooruit denken. Dus het klimaat goed in de gaten houden, de juiste watergeefstrategie uitstippelen en aan de hand van grondmonsters schakelen op de inzet van meststoffen. Moeilijk hierbij is dat bijsturen in de volle grond vaak pas na twee weken zichtbaar is, op substraat zie je soms al effect na een dag.” De samenstelling van de biomeststoffen wordt in overleg met Horticoop speciaal voor Hareko gemaakt.

Toekomst EKO-teelt

Cok Hartman is trots op zijn bedrijf dat in 2002 is ontstaan, doordat er vraag uit de markt kwam. De uitdrukking ‘vooruitzien is regeren’ vindt hij typerend voor de manier van telen voor het EKO-keurmerk. De toekomst ziet hij zonnig, ondanks dat consumenten de producten soms nog als prijzig ervaren. "We zitten hier op een prima plek voor deze manier van telen. Je merkt toch dat er aan de kust minder ziektedruk is. Bovendien houden we van uitdagingen en krijgen we van Horticoop uitstekende begeleiding, dus zolang wij smaak en kwaliteit kunnen garanderen, gaan we zeker door!"

Bron: HortiScope
Publicatiedatum: