Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minikomkommers gedijen goed

Enzicur geeft teler tijdwinst

Piccolo heet de minikomkommer die gekweekt wordt door familie van der Wel in De Lier. Het is dan ook het enige ‘kleine’ aan de 4,5 ha grote kwekerij. Volop medewerkers en bedrijvigheid zijn noodzakelijk, om zeven dagen per week de minikomkommers te kunnen oogsten. Piet van der Wel teelt, samen met vrouw Corrie en zoon Peter, jaarrond minikomkommers. Op 3 ha zijn de komkommers belicht. "Door de belichting ontstond er meer echte meeldauw op het gewas", vertelt Piet. "Ondanks het feit dat we een resistent gewas telen."Steven Voet, gewasbeschermingspecialist bij Horticoop, vult aan: "Door het belichten ontstaan er klimaatschommelingen, dit wordt ook wel het ‘zaagtandeffect’ genoemd. De relatief hogere vochtigheidsgraad biedt meer bodem voor schimmelvorming en de droogte zorgt voor een prima verspreiding van de schimmelsporen. De omstandigheden zijn dan dus ideaal voor een schimmel."

Enzicur

In het voorjaar is Piet al bij de eerste tekenen van meeldauw begonnen met het spuiten van Enzicur. "Zodra ik tekenen van meeldauw ontdek, spuit ik direct met Enzicur. Na het spuiten is de teelt een week vrij van de schimmelziekte", aldus
Piet. Steven licht toe. "Enzicur is een natuurlijk fungicide en daardoor zeer geschikt voor vruchtgroenten. Het is volkomen veilig voor mens, gewas en het milieu. Het is een curatief middel en er is op geen enkele manier een resistentie tegen Enzicur te ontwikkelen." Piet is vooral blij met Enzicur, omdat bij de oogst geen rekening hoeft te worden gehouden met een wachttijd. "Wij oogsten iedere dag en het is dus erg belangrijk dat dit kan zonder ons aan een wachttermijn te moeten houden."

Gevoelsmatig

Piet geeft aan dat het wel een nadeel was, dat de verpakking Enzicur in één keer opgebruikt moest worden. Steven beaamt: "Dit was voor meerdere telers een nadeel. Gelukkig heeft Koppert, producent van het middel, hier goed op ingespeeld door een ‘deelverpakking’ te ontwikkelen. De inhoud, 300 gram, is geschikt voor 200 liter spuitvolume en voldoende voor de behandeling van 1000 tot 1500 m2." Piet is behoorlijk enthousiast over de resultaten van Enzicur. "Mijn gewas reageert goed op de spuitbehandeling met Enzicur. Bij constatering van de witte schimmel, spuit ik `s avonds of laat in de middag. Zo kan het middel niet te snel opdrogen maar is het gewas wel weer 's morgens droog genoeg om geoogst te kunnen worden. Ook heeft Enzicur geen nadelige invloed op de natuurlijke bestrijders en ik durf te zeggen, hoewel dit niet meetbaar is, dat door Enzicur er minder remming is op de groei van het gewas."

Veilig

Bij een rondleiding door Corrie over de vele afdelingen van het bedrijf is een gezond
gewas zichtbaar. Ook de opkweek wordt in het bedrijf zelf gedaan. De mini's hangen er prima bij en zonder angst hapt Steven zo een Piccolo'tje weg! Een teken van overtuiging dat de hier gekweekte komkommers veilig zijn voor de consument. Duidelijker kan niet!

Bron: HortiScope
Publicatiedatum: